kazarma1706142Община Ловеч в партньорство с Регионален исторически музей – Ловеч, и Национално дружество „Традиция“ ще се включи в националните чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война с поредица изложби по темата и историческа възстановка в двора на бившата казарма.

Историческата възстановка ще пресъздаде мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-ти пехотен Троянски полк за Първата световна война.

Събитието ще се проведе на 21 юни, неделя, от 10:30 ч. Публиката ще види жива картина от обявяването на войната, изпращането на мобилизираните момчета от техните близки, през свикването на наборната комисия, окомплектоването с униформи и оръжие. Ще бъдат проведени демонстрации на бой с огнестрелно оръжие, бой с хладно оръжие, строева подготовка, превземане на картечно гнездо. Ще бъде демонстрирана прословутата българска атака „На нож“ и още много други моменти от подготовката на българската армия за войната. Организаторите са подготвили и военна мобилна кухня с войнишка боб чорба, приготвена по оригинална рецепта от началото на ХХ век, която след възстановката публиката ще бъде поканена да опита.

Специално за най-младата аудитория са предвидени забавления с елементи от военни игри и военни обучения. Децата ще имат възможността да стрелят с детски въздушни пушки, да хвърлят граната, да влязат в окоп и др.

Във възстановката ще се включат близо 100 участници от регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от градовете Априлци, Троян, Панагюрище, Велики Преслав, Добрич, Стара Загора, Нова Загора, Велико Търново, Плевен, Силистра, София, Варна. Във възстановката с народни носии и старо градско облекло ще се включат танцовите състави на Народно читалище „Зорница 2010“ – Ловеч, и доброволците от Центъра за работа с доброволци при Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в ролята на близки и приятели на мобилизираните войници, изпращащи ги на война. Костюмите, представящи старото градско облекло от началото на ХХ век, са предоставени от Драматичен театър – Ловеч.

В деня на възстановката в двора на казармата ще бъде експонирана изложбата на Регионален исторически музей – Ловеч, „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните (1912-1945)“, а на специален щанд музеят ще представя изданията си, посветени на историята на полка. Отделно на друг щанд в спортното игрище на казармата публиката ще има възможността да разгледа „Музеят на открито“, организиран от Национално дружество „Традиция“ – експозиция на исторически хладни и огнестрелни оръжия от периода на българските националноосвободителни борби до Втората световна война. Предния ден, 20 юни, събота, изложбата ще може да бъде видяна пред Градската градина – на централната пешеходна зона на Ловеч.

В програмата за честване на 100-годишнината от избухването на войната са предвидени и други две изложби. От 12 до 30 юни в зала 2 на Художествена галерия – Ловеч, ще бъде експонирана изложбата „Картини от фронта на Първата световна война“. Ще бъдат изложени общо 11 творби – живопис от маслени бои на платно и картон. Авторите Иван Патарев и С. М. Станчев са участници във войната и създават творбите си по време на събитията.

Всеки ден от 16 до 22 юни в изложбена зала „Покрит мост“ граждани на Ловеч и гости ще имат възможността да се докоснат до автентично хладно и огнестрелно оръжие от периода на националноосвободителните борби на българите до Втората световна война чрез изложбата, организирана от Регионален исторически музей – Ловеч, и Регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч, при Национално дружество „Традиция“. Ще бъдат показани ятагани, саби, кремъчни, капсулни и патронни пушки и пистолети, револвери, ордени и др.

Организатори на честванията, посветени на кръглата годишнина, са Община Ловеч, Регионален исторически музей – Ловеч, Художествена галерия – Ловеч, Регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч, и Регионален клуб „34-ти пехотен Троянски полк“ – Априлци – Троян, при Национално дружество „Традиция“.

Подготовката започва още когато с решение на Министерския съвет от 3 юли м. г. е създаден национален и организационен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Проявите в Ловеч са част от националния план на честванията за 2015 г.

 

 

1 коментар

  1. Мин Чо превърна града в бутафория. На повечето от жителите май им харесва да си представят как живеят в измислен свят, но за жалост, като отидат в магазина на следващия ден, установяват с ужас, че сиренето струва пари.

    Град , който неуморно и брутално гони своето бъдеще, но замазва очите на наивниците със сладникави, най-често приказни, историйки от “едно време”.

Comments are closed.