hanche2010131Съветниците от постоянните комисии по общинска собственост и по правно-нормативни въпроси дадоха съгласие община Ловеч да приеме за управление Къкринското ханче – имот, публична държавна собственост. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев, според когото общината може да извърши наложителния спешен ремонт на сградата и на инфраструктурата около нея само ако върху имота са й предоставени права на управление.

Къкринското ханче е актувано като застроена къща-музей и незастроено дворно място още през 1954 г. В момента в имота е разположена част от сбирката и фондовете на Регионалния исторически музей – Ловеч – музей „Васил Левски”. Обектът се посещава от значителен брой туристи от страната и чужбина, включен е в 100-те национални туристически обекти на Българския туристически съюз. Целта на община Ловеч е да организира адекватно управление на значимата историческа забележителност и да осигури развиването й като туристически обект, като гарантира нейното опазване и в същото време я превърне в средство за устойчиво икономическо развитие на прилежащите територии, посочва в предложението си до общинския съвет кметът. Местното население приема ханчето като свой исторически капитал, който трябва да се ползва устойчиво и да се пази и съхранява за бъдещите поколения, се казва още в предложението.

Община Ловеч разполага с необходимия административен капацитет, технически и организационни ресурси за развитието на националния исторически обект, както и за неговото устойчиво упраление. Предоставянето на имота за управление на общината ще повиши мотивировката за социализацията и развитието на недвижимите културни ценности като туристически атракции за културни и образователни цели.

След одобряване на предложението от общинския съвет кметът чрез областния управител ще отправи мотивирано искане до Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата за предоставяне на имота, публична държавна собственост, за управление на община Ловеч.

Окончателно решение ще вземе общинския съвет на сесията си на 24 октомври.