kakrinskohanche1812141Уляна Ушева

Открит урок на тема „Васил Левски” от поредицата „Час по България” ще организира ловешката община. Поводът е 142-годишнината от залавянето на Апостола. За място за неговото провеждане е избран музей „Къкринско ханче”. Ще бъде почистен дворът му от падналите и счупени клони.

На пилоните пред музея, специално за всички българи ще се развее чисто нов роден трикольор, а за чужденците – син звезден флаг. Но най-важното – музеят ще бъде отворен за всички посетители, дори по това време на годината!!!

Може и да се случи. Засега това събитие е като филма „Завръщане в бъдещето”…

 

Из сайта на Община Ловеч:

24 октомври 2013:

Решение № 504: …. с 31 гласа „за”, без „против” и без „въздържали се”, Общински съвет – Ловеч дава съгласие Община Ловеч да приеме за управление недвижим имот публична държавна собственост – „Къкринско ханче”, находящ се в с. Къкрина, Община Ловеч, актуван с АДС № 83/18.06.1954 година…

 

kakrinskohanche181214224 юли 2014:

„… Министерският съвет безвъзмездно предава правото на управление на музея „Къкринско ханче”. Имотът е включен в списъка на паметниците на културата у нас в категория „Национално значение”. По инициатива на община Ловеч за стопанисване на Къкринското ханче областният управител Милко Недялков изготви предложение до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и до министъра на културата д-р Петър Стоянович за предоставяне управлението на историческата забележителност.

Вследствие на появили се течове от покривната конструкция на музея, която е изцяло от каменни плочи и последвалата проверка от община Ловеч бе взето решение от ръководството на общината и общинския съвет за АВАРИЕН ремонт на Къкринското ханче… Решението на Министерския съвет е подкрепено с изключителното условие, че общината ще спазва режима за опазване на недвижимата културна ценност…”

 

За пет месеца, при така нареченото „общинско управление” нищо от тези намерения не се сбъдна. В момента музеят дори е затворен за посетители.

Е, кой носи отговорност? Май не е Булинс…

 

6 коментара

  1. Общинската администрация в Ловеч направи това с къкринското ханче, което не си позволи да направи дори османската администрация по време на робството. Почти всичко което е предоставено за управление и стопанисване от общината е с такава съдба. След няколко месеца същите тези ликвидатори на историческото ни наследство ще се усмихват от плакатите, нали пак им се иска да ги изберем, но се надявам да получат само комбинация от три пръста.

    1. 100-те Национални туристически обекта
      №30. гр. Ловеч – Къкринско ханче
      Къкринско ханче с. Къкрина
      Описание:
      Всички знаем, че Левски е заловен в Къкринското ханче, върнат в Ловеч, после закаран в Търново, съден и обесен в София. За предател на Апостола бил набеден свещеноиконом Кръстю Тотев Никифоров – според ловешкия писател Марин Колев

      “един изключително честен и кадърен човек, когото историята е реабилитирала отдавна, но това е известно на малцина”. След Освобождението поп Кръстю изпаднал в немилост, поискал сам да бъде съден, за да изчисти името си от гнусното подозрение и да бъде разстрелян и низвергнат, ако се докаже, че е виновен. Но не успял и починал на 21 септември 1883 година. След залавянето на Левски ханчето е изоставено, в края на 19 век го доунищожава пожар и остават само основите. На 5 юни 1924 година, по инициатива на доктор Никола Сяров, е основан граждански комитет, който го възстановява. В двора е издигнат плет, подобен на този, който Левски се опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст е скромният му паметник.

      Работно време
      Ноември –март: 8.00-12.00 ч. и 13.00 – 17.00 ч. (без почивен ден)
      Април – октомври: 8.00 -12.00 ч. и 14.00 – 18.00 ч. (без почивен ден)

      Входни такси:
      Ученици и студенти: – 1.00 лв.
      Възрастни: – 2.00 лв.
      0,50 лв. – цена на човек при група от над 16 души.

      Беседи: на български език – 5.00 лв.

      http://100nto.org/objects-po-oblasti/loveshka-oblast/n30-gr-lovech-kukrinsko-hanche.html

  2. “В момента музеят дори е затворен за посетители.”

    Уляна, след като музеят е затворен за посетители, охранява ли се или е затворен и оставен на произвола на съдбата?

    1. Да, затворен е. Няма дори лист с обява, че ключът се намирал в кметсвото. Но това го научих днес, след като тази дописка предизвика скандал. Никога не е имало охрана, и сега няма. Преди 3 години бе откраднат току-що поставеният бронзов барелеф (на Христо Иванов Големия). Полицията го намери след седмица, две години се чакаше да бъде монтиран отново. Предишният музеен шеф г-н Лалев уж щеше да слага камера, но не би. Според теб, това не е ли “на произвола на съдбата”?

    2. Съгласно закона имотите се управляват в интерес на населението в общината и с грижата на добър стопанин. Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество и от това последва значителна повреда, унищожение или значителни щети, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
      Уляна, дали не е време да помолим Областен управител, като представител на държавата да извърши проверка, как общината управлява имота?

Comments are closed.