sopot40613HД-р Й. Найденов

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и дългогодишният деятел и ръководител на Ловно рибарския съюз Ловеч г-н Павлин Панов дадоха старт на риболовен сезон 2013г. на язовир „Сопот”.

Ловно рибарските съюзи Ловеч и Троян, под егидата на ИАРА и патронажа на вестник „Рибар” и списание „Лов и риболов” организираха на стената на язовира състезание по риболов за деца с мото „Детето риболовец може и без дрога”. В състезанието взеха участие още две групи, жени и мъже.

Детското състезание беше под формата на риболовно училище и Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка”  подробно запозна малките въдичари не само с тънкостите в риболова, но  и с правилата на  европейската норма в риболова „NO KILL” / не убивай/ популярна в България като „ Хвани и пусни”. Така децата разбраха, че риболов не означава на всяка цена пълен живарник с риба, а преди всичко – спорт за релакс и досег с красивата природа на България. След края на състезанието се проведе „Еко акция” и всеки участник си почисти риболовното място от отпадъци и опаковки от стръв и др. Състезателите в категориите на мъжете и на жените дадоха пример на по-малките за риболовни умения, дисциплина и спортсменско отношение към рибата. Тяхното състезание беше регионален турнир и най-добрите получиха покана за участие в Националния турнир за купата на НЛРС-СЛРБ, който ще се проведе през септември.

Надпреварата протече под зоркия поглед на главния съдия от специализираната мобилна група на ИАРА София г-н Антон Тошев. Строг но справедлив той отсъди и подреди призьорите съгласно регламента на състезанието.

           И в трите  категории първите места бяха окупирани от Троянци. Крайното класиране е както следва:

 

sopot40613GДеца

Светослав Точев от Троян – 960 г

Венцислав Иванов от Троян – 760 г

Димитър Тодоров от Троян – 740 г

 

Мъже

Любомир Венков от Троян – 2 180 г

Радослав Георгиев от Ловеч – 1 520 г

Данаил Конански от Троян – 920 г

 

 

Жени

Татяна Чавдарова от Троян – 1 220 г

Велислава Чавдарова от Троян – 960 г

Мариела Богоева от Ловеч – 660 г

 

sopot40613JНаградите за децата бяха връчени от изпълнителния директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и от Мир Богоев, експерт-координатор в НЛРС-СЛРБ.

Класиралите се  на първо, второ и трето място, получиха от ИАРА  грамота, раници и въдичарски комплект от висок клас (карбонов прът и макара), както и тениски с надпис „Хвани и пусни!”, шапки, козирки, линийки за измерване на улов и цветни плакати с ихтиофауната на България.

Наградният фонд за състезанията беше осигурен от ИАРА, ЛРС Ловеч,  Троян и НЛРС-СЛРБ. Състезателите се радваха на разнообразен улов от кефал, костур, шаран, платика, уклей, каракуди и безброй  много др.риби. Специалистите, които преглеждаха улова, направиха извод, че рибните популации в язовир „Сопот” се възстановяват и увеличават.

Имаше и празни живарници, но нямаше разочаровани, всички бяха щастливи и удовлетворени от преживяването.

Може да се каже, че всеки присъстващ беше участник в състезанието – кой с въдица, кой с кеп, кой с добро настроение и подкрепа за състезателите. Хубавото време и чистият въздух също допринесоха за идеалното протичане на събитието.

Ловешкият бизнесмен Станислав Найденов, собственик на „Славимес”, както винаги щедро осигури вкусни закуски и напитки за децата.

И накрая като на празник! Изкусителният аромат на прясно изпечени кебапчета и леденостудената бира събра всички край барбекюто и както обикновено по Български на маса, се взе важно решение – този празник да се превърне в традиция за региона.

1 коментар

Comments are closed.