С двучасов концерт на30 март, Духовият оркестър на Ловеч отбеляза своя 50 годишен юбилей в салона на Ловчанското читалище „Наука-1870 г“.

В поздравителния адрес на Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, се припомнят думите на писателя Йордан Радичков, който твърди, че духова музика има, откакто свят светува.

„Духовите инструменти будят нашето чувство за извисеност и тържественост, което никоя друга музика не може да събуди у българина. В атмосферата на ловешките оркестрови семейства са творили музиканти и диригенти като Панайот Пипков, Камен Луков и Кирил Киров—Маестрото. Имена, неделими от музикалната история на Ловеч“, се казва още в поздравлението, което бе прочетено от водещата концерта Юлиана Близнакова.

В салона сред публиката присъстваха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов и д-р Димитър Димитров, директор на “Образование, култура, вероизповедания, туризъм” в Община Ловеч.

Духовият оркестър с диригент Виктор Павлов получи още много поздравителни адреси и кошници с цветя от цялата страна.

Препълнената зала имаше възможност да се наслади на изпълненията на Боряна Иванова, Латинка Иванова, Десислава Бешкова, Даниел Гългълов, на гостуващите певици Наталия Тенева и Валерия Пейчева, както и на смесен хор „Панайот Пипков“ Концертмайстор бе Христо Бъжев.

Музикалният празник завърши с изпълнение на класическото „Дунавско хоро“ на Дико Илиев, което публиката изслуша станала права.