voddosvet1709143С водосвет днес, в деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ откри новия творчески сезон, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. Нашата работа е вяра, надежда и любов, затова избрахме този ден за освещаване на ремонтираната ни сграда, каза секретарят на читалището Пепа Стаменова. Тя прочете архивен документ, издаден от печатница „Светлина“ на Стефан Рясков през 1929 г., в който се обявява на ловчанското гражданство едно дарение за читалището. „Давайки гласност на този скъп дар, настоятелството напомня, че читалищното дело е реален плод на културно-просветната нужда на ловчалии“, се казва в документа. В него се изтъква още, че „читалището е едничкият обществен институт, дето изчезват личните и партийни домогвания“. Стаменова призна, че често препрочита това обявление, напълно съзвучно с днешния ден. Тя заяви, че приема като дарение допълващата субдисия от Министерството на културата (от първата конкурсна сесия за целево подпомагане дейността на народните читалища), с която е подменена дограмата на вдигнатата преди 99 години сграда на Ловчанското читалище. Стаменова благодари и на община Ловеч и общински съвет – Ловеч, за отпуснатите за читалищна дейност 7000 лв миналата година и 10 000 лв тази.

voddosvet1709141От 3,8 млн. лв за читалищата в страната като допълваща субсидия близо 200 хил. лв са за област Ловеч и 80 хил. лв за община Ловеч, припомни зам.-министърът на културата в предишното правителство Васил Василев, председател на съвета по читалищно дело. Той обяви, че община Ловеч може да се гордее със своите читалища и допълни: „Когато имаме култура, която се развива, гордо можем да кажем кои сме и защо сме тук. Парите нямат значение, когато говорим по теми, които ни извисяват.“ Василев пожела на читалищните дейци „надежда в това, в което вярвате, и да постигнете своята любов“.

На водосвета за откриване на творческия сезон 2014 на Ловчанското читалище присъстваха кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, зам.-кметът Пламен Петков, областният управител Милко Недялков, общински съветници, читалищни дейци, представители на културни институти. Премиерите на Кукления и Музикалния театър ще бъдат в първата седмица на октомври, в момента продължават репетициите им. Ще видим постановките „Огнивото“ на Кукления театър и „Житената питка“ – на Музикалния.

Общо девет читалища от община Ловеч получиха субсидии за ремонти от първата конкурсна сесия на Министерството на културата.