pojarna1309162Изискват се редица ценни човешки качества„Професията на пожарникарите е сред най-благородните, но и най-опасните. Изискват се редица ценни човешки качества

С водосвет и  поздравителни слова днес пред сградата на  „Пожарна безопасност и защита на населението”  в Ловеч бе отбелязан Професионал­ния празник на пожарникаря – 14 септември. Тържеството се състоя ден по-рано, на 13 септември, поради заетост на владиката на Кръстовден.

„Професията на пожарникарите е сред най-благородните, но и най-опасните. Изискват се редица ценни човешки качества. Ние заедно – огнеборците, общината, местните власти, трябва да бъдем гарант за  сигурността на хората. Навярно не случайно вашите свещи по време на водосвета горяха докрай – защото вие контролиране огъня, вие сте и най-големият му враг“, посочи в словото си кметът на Общината Корнелия Маринова.

Ловчанският митрополит Гавриил в обръщението си посочи защо Кръстовден е празник на пожарникарите – защото това е ден на милосърдието и “въздвижението” на Христовия кръст. Само чрез велики и самоотвержени дела можете да спечелите любовта на хората, а не чрез насилие и омраза, посочи още владиката. Той призова огнеборците да спазват тези християнски ценности.

pojarna1309161Пред тържествения строй да уважат празника застанаха още заместник-областният управител Георги Терзийски, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, гл. инспектор Златин Михайлов от РУ – Ловеч и други.

Ловчанският владика Гавриил в съслужение с отец Кънчо Кабадийски  отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода строя.

Комисар Владимир Кацарски, директор на ОУ на ПБЗН – Ловеч, и главен инспектор Валери Димитров –  началник на РС на ПБЗН – Ловеч, получиха поздравителни адреси от кмета на Ловеч.

За празника двама служители са наградени с писмени похвали от министъра на вътрешните работи. Става дума за инспектор Петя Терзиева и старши инспектор Явор Абаджиев. Други 11 служители от всички служби от областта имат писмена похвала от комисар Владимир Кацарски.

Противопожарната служба в България води начало от далечния 14 септември 1905 г., когато е организиран първият събор на пожарникари. През 1995 г. денят 14 септември (Кръстовден)  е обявен за официален празник на пожарникарите. Това става с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България.