oic805132Областен информационен център – Ловеч проведе поредица от срещи в общините Априлци, Ябланица, Летница, Луковит, Тетевен и Угърчин под надслов „Как да бъдем по – успешни през новия програмен период 2014-2020г“, в която взеха участие близо 110 представители на местната власт, институции, НПО, читалища, социални институции, детски градини, училища и др. Участниците бяха запознати с научените уроци от периода 2007-2013 година в областта на еврофондовете, добри практики от реализирани партньорски инициативи на национално и международно ниво, проблеми, решения, резултати, както и новите възможности и предизвикателства през програмния период 2014–2020 г. Експертите от Областния център представиха пред местните общности възможностите и факторите за успешност при разработването на партньорски проекти и разказаха за интересни и успешни практики от реализирани проекти в областта на занаятите, културата и изкуствата, както и в социалната сфера – работа с младежи и възрастни хора в риск. В две от срещите взе участие и испанската доброволка Мари Круз, която презентира партньорски практики в областта на предприемачеството в Испания, които са насърчили споделянето на опит и предаването на знания и умения между поколенията.

oic805131Участниците дискутираха различни въпроси, свързани с процеса на кандидатстване и управление на проекти, споделиха в какви проекти участват в момента и какви планове имат за бъдещето. По време на срещите се родиха идеи за бъдещи партньорски проекти, които биха дали възможност за разрешаване на конкретни местни потребности и нужди, които могат да станат реалност чрез финансиране от Европейските фондове. Създаването на младежки, информационни и общински центрове, групи за взаимопомощ и работа с младежи и възрастни хора с увреждания бяха сред най-често срещаните идеи за партньорски проекти в шестте общини. Интерес предизвикаха идеи за проекти в областта на туризма като: „Незагасващо огнище“ – етнокъща в традиционно битов български стил, „Да четем, играем и пеем с дядо и баба“ – възпроизвеждане на ритуали от миналото, „Улица на занаятите и фестивал на изкуствата“- дегустиране на местни ястия и ловен туризъм, „Възстановяване на стара махала в древен вид“, възстановяване на местни занаяти и фолклорни фестивали в международни партньорства, „Дни на старопланинските традиции“ в партньорство с други общини и други. Доста проектни идеи бяха свързани и със създаването на детски атракционни паркове, детски площадки с люлки и развлечения за деца.

Посланието на екипа на ОИЦ-Ловеч към участниците бе да се стремят към изграждане на устойчиви партньорства и реализират все повече партньорски инициативи като фактор да бъдат по-успешни през новия програмен период 2014-2020г.