В Ловеч връчиха осем специални грамоти на местни изявени дейци от бизнеса, културата и спорта. Това стана на 23 април по време на инициативата на вестник „Стандарт“ и Община Ловеч, наречена „10 причини да остана в моя Ловеч“. Изложбата от десет табла с над 80 фотоси беше подредена в Художествена галерия Ловеч.

Специалните грамоти са в следните раздели:

В категорията за сигурност грамота бе връчена на ОД МВР – Ловеч, в лицето на старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч. В категорията култура бе отличено Ловчанското читалище “Наука -1870 година” с председател Стоян Георгиев и секретар Пенка Стаменова.

В категорията културна институция във възход грамота получи Драматичен театър-Ловеч, в лицето на директора Биляна Петрова.

Грамота за постижения в образованието получи Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – Ловеч, в лицето на директора инж. Ирина Стоенчева. За технологии и иновации бе отличена фирма „Бонмикс“ ЕООД в лицето на Любомир Драганов, създател и управител на фирмата. За завладяващ пример за културна синергия бе отличен Общинският духов оркестър, в лицето на ръководителя и диригент Тотко Рогашки. В категория туризъм е отличен Архитектурният резерват Старо Стефаново, в лицето на кметския наместник Иван Джуров.

В категория спорт бяха отличени юношите на футболен отбор „Литекс“ (набор 2005 г.) с треньор Христо Данчев . Наградите връчиха присъстващите официални лица. Сред тях бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Калин Василев, областният управител Ваня Събчева, зам.-кметовете на Ловеч Венцислав Христов, Цветан Георгиев и Даниел Колев, Михаела Арсова от министерство на културата, представители на образованието, банки и други.

Преди това беше представена изложбата, наречена „Десет причини да остана в моя Ловеч“, съставена от снимки на общинския пресцентър.

Ловеч е единственият град в страната, който като главна и първа причина е посочил хората, отбеляза модераторът на събитието Славка Бозукова, главен редактор на изданието. Тя подробно представи кампанията на вестника „Моят град“.

След това кметът Корнелия Маринова подчерта, че ловчалии са хора с широки сърца, съчетали изобретателността на балканджиите и широката мисъл на хората от полето. И допълни:

„Ловеч ражда поредица поколения от градивни личности, които водят града към просперитет. Не случайно в миналото го наричат Алтън Ловеч. Ние се гордеем с нашите почетни граждани, между които е космонавтът Георги Иванов, многото лекари, архитекти, писатели, граждани с достойно поведение.“

Останалите привлекателни черти на Ловеч са прекрасната природа и климат, хармоничното му развитие, фактът, че е град на вярата и образованието, развиващата се икономика, богатата история и наследство, разнообразният културен афиш, спортните постижения и развит туризъм, както и че има села с възможности за развитие.

Събитието бе съпроводено с изпълнения на Детския танцов състав при ЦПЛР-ОДК-Ловеч, с художествен ръководител Васил Гърмолов, както и изпълнение на Мими Дочева (саксофон).

На финала наградените и официалните лица си направиха обща снимка.

Изложбата от фотоси, която разкриват предимствата на града, остава в Ловеч и ще бъдат отново показани при подходящ повод.