Само няколко дни след присъденото призово място за Дебора Бориславова в Международен конкурс в град Несебър, ученичката Мартина Кадийска от VI-в клас на ОУ „Христо Никифоров’’ е класирана на първо място в Националния конкурс „Златна есен – плодовете на есента’’ в град Севлиево.  Това съобщи Полина Георгиева, ЗД по УД в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ – Ловеч.

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата – София, Училищно настоятелство – Севлиево, Община  – Севлиево, ЦПЛР – Детски комплекс „Й. Йовков”.

Конкурсът  е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/ 2019 г.

Мартина Кадийска членува в Клуба на талантливите деца в ОУ „Христо Никифоров” с ръководител Полина Георгиева. Креативното есе „Даровете на есента’’ е сътворено в този клуб. Децата в Клуба отдавна са престанали да гледат света през прозореца, защото са станали изследователи. В картата „Великите наши открития’’ определят като водещи Глобалните цели за устойчиво развитие, формулирани от ООН.

Талантливите ученици поставят началото на своето творческо пътешествие с глобална цел номер три ,,Добро здраве’’. А за да го постигнат, техни първи помощници са даровете на есента.

Присъденото първо място в конкурса е доказателство за творческите стремежи на Мартина, за нейната любов към България и преклонението пред трудолюбието и традициите на българския народ.

Церемонията по награждаването се състоя в град Севлиево на 01.11.2018 г.  Музеят на съвременното изкуство ни пренесе в истинска есенна приказка. Красивата принцеса ЕСЕН, носеща изящна рокля в златисти и канелени багри, поздравяваше с лъчезарна усмивка победителите в конкурса. Принцесата посрещаше талантливите деца с прелестна пъстра кошничка, събрала букет от есенни изкушения и сякаш нашепваше споделеното от Мартина: „Най-добрата аптека „Витаминка” е бабината овощна и зеленчукова градинка.”

Насладихме се на завладяващия аромат на печена тиква и вкусни плодове. В атмосфера на примамващо есенно изобилие Мартина получи грамота, плакет и предметна награда.

В Деня на народните будители всички отличени с награди се обединихме около вдъхновяващите думи на Едуард Пол Торанс: „Творчеството на учениците  разцъфтява там, където разцъфтява творчеството на учителя‘‘.