Обществено обсъждане на предложения за удостояване на проф. Беню Цонев (посмъртно) и Константин Илиев със званието „Почетен гражданин на Ловеч” се проведе на 09.01.2018 г., от 17.00 ч. в Заседателната зала на Община Ловеч.

В обсъждането взеха участие 17 души, представители на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, на РИМ – Ловеч, граждани. Участваха още Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, Петър Цолов, председател на Общински съвет Ловеч,  Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч и Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч.

Обсъждането бе открито от Венцислав Христов, който припомни, че мотивите и биографиите на кандидатурите са публикувани на сайта на Община Ловеч и са на разположение в Центъра за услуги на гражданите.

Веселина Момчева, директор на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, институцията-вносител, представи личността и делото на техния патрон проф. Беню Цонев. Тя изтъкна, че той има големи заслужи за библиотечното дело. Той е един от дарителите в ловешката библиотека и неговите книги се пазят. Неговите творби и научни трудове са в съкровищницата на нашата наука.

Най-значителния му труд „История на българский език” е замислен да бъде издаден в 12 тома като енциклопедия на българския език, но Беню Цонев не успява да я завърши. Първият том е отпечатан през 1919 година. С решение № 24 от 22 февр. 1990 г. на Общински народен съвет -Ловеч, библиотеката в града приема името на проф. Беню Цонев.

Венцислав Христов припомни, че е говорено с роднини на проф. Беню Цонев да присъстват на тържеството на 11 май в Ловеч.

Предложението за Константин Илиев бе представено от Албена Йончева – ПР на библиотеката. Той е скромна личност с големи постижения, която заслужава да бъде отличена като „Почетен гражданин“, изтъкна тя. Постановките по негови пиеси се помнят от ловчалии. Миналата година Константин Илиев е получил наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. Признат е в Германия като отличен драматург, за което свидетелстват многобройните награди оттам. Творческата му биография е изключително богата, той има заслуги и към Ловеч и нашия театър.

Актьорът Стоян Георгиев като познавач на делото му припомни, че Константин Илиев е завършил Езикова гимназия в Ловеч през 1956 г. и веднага е приет студент в Софийския университет, специалност немска филология. Дипломира се през 1961 година. Тогава той написва и първата си пиеса „Мъка при цветовете“, но за съжаление тя е спряна от цензурата поради липса на съвременни социалистически идеи.  Няма театър в България, който да не е поставял поне половината от неговите пиеси, каза Георгиев. Ловешкият театър е поставил четири пиеси, и то най-вече благодарение на това, че Николай Поляков е проявил интерес – в 1986 г. поставя пиесата „Прозорецът“, след това последва „През октомври без теб“, а режисьорът Иван Добчев постави пиесата „Одисей пътува за Итака“ и става носител на наградата „Аскеер“. „Великденско  вино“ бе поставено през 1992 г. в ловешкия театър.

Двете кандидатури най-вероятно ще бъдат обсъдени от общинските съветници на заседанието през февруари 2018 г.