cigari1403131Общински съвет по наркотичните вещества /ОСНВ/, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/- гр. Ловеч, Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /ОКБППМН/ , Регионална библиотека ,, Проф. Б. Цонев” и Регионален център- гр. Ловеч проведоха дискусия на тема „Вредата от употребата на тютюневи изделия“. Мероприятието се състоя на 17 ноември в ЦНСТ-№3. В него участваха деца от ЦНСТ-№1, ЦНСТ-№2, ЦНСТ-№3. Малчуганите играха, рисуваха и обсъждаха как могат да откажат цигарите в името на собственото си здраве и на хората около тях. Превантивно-информационният център предостави информационни материали и стикери, с цел да провокира младите хора да захвърлят цигарите.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден Министерство на здравеопазването и РЗИ призовават всеки пушач да постави началото на отказването от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. По този повод е необходимо да се вземат мерки, насочени към здравословния начин на живот.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден.

Мотото  на тазгодишната кампания: ,,Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!” е на номинирания на първо място през 2016 г. проект на Национален ученически конкурс ,,Посланици на здравето”, реализиран от ученици от трети клас на СУЕЕ „Константин- Кирил Философ”, гр. Русе. Кампанията обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ Ловеч предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Гарантирана анонимност. /Сградата на Стоматологията, 3 етаж, тел. 068/601 367/.

Обърни се към ПИЦ Ловеч за компетентна помощ