sko307141Преслава Василева 

На 29.06.2013г. в гр.Арко – Италия се проведе младежката международна купа, която е с ранг на световно първенство за младша възраст. Съревноваваха се състезатели от 18 държави, като на старт застанаха 49 девойки и 47 юноши.

В надпреварата взе участие и ловешкият състезател Георги Гергов. Той извоюва място в националния отбор на България, след като през месец май спечели титлата на Държавното първенство за младша възраст, а четири дни по – късно се нареди на второ място и в старша възраст. Българският отбор беше представен от три момчета и три момичета.

Отборно девойките завоюваха второ място, а юношите се класираха четвърти с равен брой точки с третия отбор, но с по – лош резултат на последния ни състезател класирал се на 20то място. Това лиши България от още един медал.

Трасето за момчетата беше с дължина от 4810 метра и сборно изкачване от 280 метра. В първата част на състезанието, Гергов се движеше около 30то място, но все още доста близо до челната десятка. В последствие, метрологичните условия се влошиха и заваля слаб дъжд. Стръмното спускане по павираните улици на живописния Италиански град станаха доста хлъзгави, което доведе до две падания на младия състезател от Ловеч.

sko3071410Въпреки получените наранявания, той показа изключително мъжество и завърши на 13то място. С това голямо състезание завърши първият състезателен период за 2014г., като равносметката за Георги Гергов е повече от добра – Държавен шампион на 3000м. в зала за юноши младша възраст, Държавен шампион по планинско бягане за юноши младша възраст, второ място на Държавен шампионат по планинско бягане за старша възраст, второ място от Държавен шампионат на открито за младша възраст на 1500м.- писта, трето място от Държавен шампионат на открито за старша възраст на 10 000м. – писта, трето място от Държавен шампионат на открито за младша възраст на 3000м. – писта, шесто място от Балканско първенство на открито за младша възраст на 3000м. – писта. През тази година предстоят още няколко важни старта за Гергов, като след едномесечна активна почивка, той и съотборниците му ще започнат усилена подготовка за стартовете през есента.

 

1 коментар

Comments are closed.