Състезателят по джу-джицу Пламен Богданов от Ловеч за втора поредна година е носител на отличието „Спортист на годината“. Това стана ясно вечерта на 9 януари на стилна церемония в Художествената галерия. Специална статуетка, грамота, цветя и картината от художника  Васко Василев „Фрагменти от вечността“ връчи кметът Корнелия Маринова на Спортист № 1 за 2017 на Ловеч. Той е национален шампион по джу-джицу, с успешно участие на световно и европейско първенство.
В словото си кметът подчерта: “Община Ловеч  изпитва уважение към  усилията и успехите на всички клубове. Полагаме максималното от възможното да работите при по-добри условия. Знаем, че не винаги средствата са достатъчни, но тази година сме отделили двойно повече средства от бюджета за спорт.“
Наградата „Треньор на годината“, която се присъжда за първа година, отиде при Христо Кадийски  от СК „Вароша“. Треньорът получи статуетка, цветя и картината „Крепостта“ от художника Миню Бонев.
Почетен медал на Община Ловеч бе връчен на треньора по футбол  Митко Маринов  за издигане престижа на Ловеч, утвърждаване спортната слава и по повод 70-годишнината му. Той получи и картината „Под звездите“ от Жоржета Тодорова.
Общо бяха наградени 11 спортисти и 6 треньори. Церемонията за първи път се проведе в Художествената галерия в Ловеч и събра цвета на ловешкия спорт. Наградите връчваха председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметовете инж. Цветан Георгиев и Венцислав Христов, както и секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова. В церемонията взеха участие още зам.-областният управител Илиян Тодоров и  експертът на Министерството на младежта и спорта за областите Плевен и Ловеч Атанас Кършев.
В началото на церемонията бе връчена награда за „най-прогресиращи млади спортисти“ на двойката на клуб „Роксмайл“ Мартин Гергов-Йонислава Блажева. В церемонията със свои изпълнения взеха участие двойката на клуб „Роксмайл“ Мартин Гергов и Йонислава Блажева, както и младият певец изпълнение на Теодор Иванов.

Ето и останалите спортисти и треньори в обратен ред:
10. Мартин Ангелов – хандбал и Мая Недялкова – лека атлетика
9. Виктория Пейкова – авиомоделизъм
8. Константин Василев – лека атлетика
7. Преслав Станчев – хандбал
6. Цветомир Маринов-Зорница Заимова – акробатичен рокендрол
5.Константин Василев (старши) – лека атлетика
4. Виктор Симеонов – хандбал
3. Никола Василев – борба
2. Георги Гергов – лека атлетика
Треньори на годината:
5. Генко Петров – авиомоделизъм
4. Константин Василев – лека атлетика
3. Виктор Симеонов – хандбал
2. Юлиян Симеонов – хандбал.

Следват визитките на ТОП 10 на ловешкия спорт за 2017 г.

1. Пламен Богданов – джу-джицу (60 точки)

18-годишнен състезател на СК „Вароша”. Вече е трикратен държавен шампион по джу-джицу и национален състезател. Именно през 2017-та стана Държавен шампион за трети пореден път. Направи го по безапелационен начин. Спечели златен медал на силния Международен турнир „Montana Open“. Като национал на България се класира на пето място на Европейското първенство в Букурещ и на осмо място на Световното първенство в Атина.

2. Георги Гергов – лека атлетика, 44 т.

През 2017 г. той спечели два медала от национални шампионати по лека атлетика. 19-годишният състезател на СК „Стратеш атлетик” намери място в националните отбори на България за мъже и за младежи до 23 години. Постигна нов личен резултат от 8.35 мин. в дисциплината 3000 метра на писта. Участва и на две Балкански първенства – по крос и планинско бягане. В националните шампионати активът му е следният: трето място на 3000 м. с препятствия при мъжете, 4-то място на 3000 в зала при мъжете,  2-ро място в крос-кънтри за младежи до 23 години. Записа седмо място индивидуално и трето място отборно на Балканското първенство по планинско бягане за мъже. Той бе спортист на годината на Ловеч за 2014-та, на следващата година беше трети в класацията, а през миналата година – втори. Сега отново е на втора позиция.

3. Никола Василев – борба, 41 т.

16-годишният състезател на СК „Борба“- Ловеч имаше серия успешни изяви през 2017-та, които му донесоха няколко медала и призови класирания. Трето място на Държавното лично първенство по борба (кл. стил) за кадети  в категория до 85 кг., пето място на ДЛОШ за кадети, трети места на силните международни турнири „Шкорпиловци“ и „Освобождение“ – тук вече в категория до 100 кг. Много талантлив и техничен млад борец, амбициозен и всеотдаен в тренировките.

4. Виктор Симеонов  – хандбал, 40 т.

Капитан на представителния отбор на ХК „Осъм“ и основен стълб на тима. Национален състезател. През изминалата година поведе своите съотборници към третото място в турнира за Купата на България по хандбал при мъжете. По-късно през годината спечелиха и 2-ро място на Държавното първенство за плажен хандбал. И тъй като вече няколко години изпълнява и треньорска мисия, водения от него ловешки тим спечели 3 място на Държавното първенство за плажен хандбал юноши (старша възраст).

5. Константин Василев лека атлетика, 37 т.

През 2017 г. Константин Василев спечели една шампионска титла и един сребърен медал от националните шампионати по лека атлетика.Намери място в националния отбор по лека атлетика за мъже, стана и първият държавен шампион на България по скайрън за мъже. Ето ги и конкретните класирания в националните шампионати: В планинското бягане при мъжете първо място на дълга дистанция /32 км/ и  2-ро място на класическата дистанция /12 км/. В Националните серии по скайрън: първи места на Адвенчърскайрън /55 км./, Мальовица скайрън /19 км./, Пирин скайрън /32 км./ и Орехово скайрън /55 км./. Класира се шести в индивидуалната надпревара и на 3 място отборно на Балканското първенство по планинско бягане за мъже. 41г.

6. Цветомир Маринов – Зорница Заимова – акробатичен рокендрол,  31 т.

Те са на по 14 години, занимават с акробатичен рокендрол от 4 години. Носители са на много златни  и сребърни медали от Държавните първенства и  Национални турнири. На Европейското първенство в Чехия  състезателната двойка на ловешкия клуб по АР „Роксмайл“ зае 12-то място. Иначе през 2017-та спечелиха два златни и 1 сребърен медал. Завършиха годината като водачи в Националната ранглиста всвоята категория. Като част от националния отбор представиха достойно страната на турнира за Световната Купа в Унгария.

7. Преслав Станчев – хандбал, 30 т.

Eдин от големите таланти в родния хандбал, който е възпитаник на ловешката школа и е поредното доказателство на максимата, че кръвта вода не става. 17-годишният Преслав Станчев е състезател на представителния отбор на ХК „Осъм“ и на юношеския национален отбор на България до 18 г.   2017-та му донесе две трети места – първо с мъжкия отбор на „Осъм“ в турнира за Купата на България, а сетне и с юношите (ст. възраст) на клуба на държавното първенство. Както и второ място на държавното първенство по плажен хандбал при мъжете. Беше част и от националния отбор на България на Европейското първенство по плажен хандбал.

8. Константин Василев (младши) – лека атлетика, 29 т.

Коки е състезател на СК „Стратеш атлетик“. През 2017-та той навърши 14 години и за първи път получи правото да се състезава в националните шампионати по лека атлетика за момчета до 16 години. Спечели титла от Националния шампионат по планинско бягане. Постигна личен резултат от 10 мин. и 7 сек. в дисциплината 3000 метра при юношите(младша възраст). Спечели 3 сребърни медала от състезания от държавния спортен календар по лека атлетика–на 1500 метра пистово бягане в Дряново и Луковит и на 3000 метрашосейно бягане  в Койнаре.  И за да е пълна картината на успехите му – на държавните първенства за момечта до 16 години записа първо място на 3400 м. планинско бягане  и 6 място на крос-кънтри.

9.  Виктория Пейкова  – авиомоделизъм, 27 т.

Тя е само на 12 години, състезателка на Моделклуб -Ловеч. Занимава се с с любимия си спорт – авиомоделизма от 6-годишна възраст. 2017 –та бе изключителна успешна за нея: I място в клас Р30 на Националното ученическо състезание за деца и юноши, 2-ро място при юношите и 3-то място при мъжете в клас F1Нна Националното първенство по авиомоделизъм за свободнолетящи самолети, 2-ро място в клас F1А на „Купа София“, 2-ро мястов клас F1H и 3място в клас F1A на „Купа България“, I място при юношите и II място при мъжете в клас F1Н на „Купа София“ ,  I място за мъже и юноши в клас в клас F1H на „Купа Македония“, като всички изброени състезания са етапи от Световната купа Свободнолетящи авиомодели.

Добавяме още две първи места – в клас  F1H  на Национален турнир „Купа Север“ и в клас Р30 на Националното първенство за деца, плюс IV място при юношите в европейската ранглиста „F1H“ и 13 място в класирането за Световна купа при юношите. Включена е в националния отбор и за 2018 г.

10.  Мая Недялкова – лека атлетика, 26 т.

Мая Недялкова е състезателка на СК „СтратешАтлетик“ – Ловеч от ноември 2016-та.През изминалата година имаше следните класирания: В Националните шампионати: 2 място на планинско бягане, 4 място на полумаратон, 5 място в дисциплината 5000м. на писта. В международните състезания – 4 място индивидуално и 1 място отборно на Балканското първенство по планинско бягане за жени. Взе участие и в  световния шампионат по планинско бягане.

10.  Мартин Ангелов- хандбал

16-годишният състезател на ХК „Осъм“ Мартин Ангелов е един от големите таланти на ловешкия хандбал, част е от юношеския национален отбор до 18г. През изминалата година заедно с представителния отбор на „Осъм“ спечели 3-то място в турнира за Купата на България. По-късно с юношеския отбор на клуба триумфира с шампионската титла. Към тези успехи добавяме второ място при мъжете и трето място при юношите на държавните първенства по плажен хандбал, състояли се в Албена.

Наградата за най-прогресиращи млади спортисти бе връчена на двойката на клуба по акробатичен рокендрол „Роксмайл” Мартин Гергов – Йонислава Блажева. През 2017-та, която за тях бе дебютна състезателна година, те завоюваха два златни и един сребърен медал. Завършиха състезателната година като безапелационни водачи в ранглистата на страната в своята категория. Носители са на купата на Община Ловеч и купа „Русе”.

Класацията на треньорите:

1.Христо Кадийски – джу-джицу,  30 точки

 

Наставник, благодарение на чийто неуморен труд, ловешкият СК «Вароша» неизменно е сред водещите у нас през последнитегодини. Той е треньор по Джу-джицу от 2013 г. За периода от 2014 г. до 2017 г. от Държавни и международни първенства клубът е спечелил 67 медала от които 17 златни, 20 сребърни и 30 бронзови. Подготвил е трима национални състезателя с квоти за Европейски и Световни първенства. През 2016 г. и 2017 г. неговият възпитаник Пламен Богданов стана Спортист на годината на Ловеч.

Постигнатите резултати през 2017-та: подготвя и реализира четирима държавни шампиони, 1 сребърен и 3-ма бронзови медалисти от Държавното първенство по джу-джицу. От Международни турнири негови състезатели извоюваха 2 златни, 5 сребърни и 6 бронзови медала. И пак неговият възпитаник Пламен Богданов постигна пето място на Европейското първенство по джу-джицу в Букурещ и осмо място на Световното първенство в Атина. Именно той изведе националния отбор на България по джу-джицуна Световното първенство в Атина и на Европейското в Букурещ.

 

2.Юлиян Симеонов – хандбал, 23 точки

Той е треньор на представителния отбор на ХК „Осъм“. Под неговото вещо ръководство тимът спечели третото място на турнира за Купата на България. Донесе шампионска титла в Ловеч след триумфа с юношите (ст.възраст) на клуба в Държавното първенство, финалите на което бяха в Ловеч. И още отличия за водени от него отбори на ХК „Осъм” – този път от държавните първенства по плажен хандбал: второ място при мъжете и трето място при юношите.

 

3.Виктор Симеонов – хандбал, 19 точки

От няколко години той вече практикува и треньорска дейност. Водения от него юношески тим на ХК „Осъм” спечели шампионската титла в Държавното първенство за юноши (старша възраст), освен това даде четирима състезатели на националния отбор в този набор – родени 2000-2001 г.  В турнира за „Купа България” за мъже спечели трето място с ХК „Осъм“, стана и вицешампион в Държавното първенство по плажен хандбал за мъже.

 

 

4.Константин Василев – лека атлетика, 18 точки

От 2013 г. той е треньор на СК „СтратешАтлетик” и подготвя състезатели на клуба за участието им в национални и международни състезания. За 4 години от националните шампионати по лека атлетика 15 от неговите състезатели са спечелили 49 медали – от тях 12 златни, 19 сребърни и 18 бронзови.  През тези  години, седем състезатели на ловешкия клуб са имали статут на национални състезатели и са представяли страната ни на международното поле. Подготвените от него състезатели са спечелили и 10 медала от Държавни първенства по ориентиране.

През 2017-та няколко състезатели, сред които и самият Василев, спечелиха медали от Национални шампионати по лека атлетика. Равносметката е общо 13 медала – 3 златни, 7 сребърни и 3 бронзови отличия. Освен това през годината „Стратеш атлетик”  имаше петима национални състезатели.

 

5.Генко Петров – авиомоделизъм, 15 точки

Той е емблемата на авиомоделизма, на моделния спорт в Ловеч. М.с. Генко Петров е треньор по авиомоделизъм с десетилетен стаж. Дългогодишен учител по моделизми при Общинския детски комплекс, а понастоящем води учебно-тренировъчния процес на Сдружение „Моделклуб“ – Ловеч. Резултатите от всеотдайния му труд, допринасящ за развитието на моделния спорт – както в Ловеч, така и в страната, се вижда в края на всеки състезателен сезон. А резултатите говорят красноречиво. Ето и тези от последните години: през 2014-та Моделклуб-Ловеч завоюва 29 призови места, година по-късно – 42, от които 20 златни отличия.  През 2016-та под негово ръководство са спечелени 88 медала, от които 31 златни. А през изминалата година неговите възпитаници спечелиха 61 медала и 23 купи. Трима от състезателите на ловешкия клуб ще представляват страната ни на две Световни първенства през настоящата година.

1 коментар

Comments are closed.