skolovech2609121Предложение за приемане на Правилник за условията, реда и критериите за финансово подпомагане дейността на спортните клубове в община Ловеч предлага на общинския съвет кметът Минчо Казанджиев. Изработването му е във връзка с изпълнението на приетата от общинския съвет Програма за развитието на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм за периода 2013-2015 г.

Според правилника средства ще се предоставят за дейност на спортните клубове, развиващи детско-юношеския спорт и спорт за всички, учебно-тренировъчна и състезателна дейност и високо спортно майсторство. Размерът на финансовото подпомагане е на база постигнати спортно-технически резултати от състезателите и отборите, обхвата възрастови групи от занимаващи се, както и от степента на участие в общинските, държавните и международните прояви.

Спортните клубове, които кандидатстват за финансово подпомагане от община Ловеч, трябва да са вписани в централния регистър на Министерството на правосъдието като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, със седалище и дейност на територията на община Ловеч, да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация и да са вписани в централния регистър на Министерството на физическото възпитание и спорта, да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезанията, включени от съответната федерация в държавния спортен календар, и в мероприятия от общинския спортен календар. Изискване е да нямат финансови задължения към общината и държавата.

Няма да бъдат подпомагани спортни клубове, регистрирани като търговски дружества, и такива, които при осъществяване на дейността си прилагат форми на платено обучение на своите състезатели. За да кандидатстват за финансиране, спортните клубове трябва да са развивали дейност минимум една година преди подаване на заявление. Самите заявления се подават до кмета на община Ловеч в срок до 20 декември на всяка календарна година.

Оценяването става чрез набиране на точки за осъществена спортна дейност и постигнати спортно-технически резултати. Предвидена е стриктна процедура за отчитане и разходване на отпуснатите от общинския бюджет средства. Условията за финансово подпомагане от община Ловеч, целесъобразното разходване на предоставените средства и тяхното отчитане, както и взаимните задължения и отговорности се уреждат с договор.

Предложението за Правилника за условията, реда и кретериите за финансово подпомогане дейността на спортните клубове в община Ловеч ще се гледа на заседанията на постоянните комисии по бюджет и финанси, по образование, култура, младежта и децата и по здравеопазване и социални дейности.