Радосвета Коева НАП

19 фирми са засечени в нарушение при извършените проверки на сергиите и увеселителните съоръжения на базара за Цветница в гр. Ловеч. На 30-и и 31-и март тази година, съвместни групи  от по 2-ма инспектора от Ловешкия и Плевенския офиси на НАП и полицаи от РУ на МВР Ловеч следяха за спазването на данъчно-осигурителното законодателство. При контролните проверки са засечени  18 фирми да извършват дейност без да имат касов апарат и една- с несъответствие в касовата наличност. На нарушителите веднага са  съставени актове за установяване на административни нарушения.   

Акцията е част от засиления контрол на търновската дирекция на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство при провеждане на масови обществени прояви като изложения, концерти, фестивали, панаири и други. От лятото на миналата година редовно се проверяват обекти, работещи по време на масови прояви на открито. Календарът на културните и спортни събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.

От ловешкия офис на НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. От миналата година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, допълват от НАП. Обектите могат да останат затворени до 30 дни  след запечатването, независимо от налаганите глоби или имуществени санкции. Често запечатването на обекта се явява за фирмата много по-тежка мярка от самата санкция. Промяна в закона от началото на тази година сложи край на опитите за избягване на запечатването на обекти за данъчни нарушения. С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуалното прехвърляне на стопанисването на обекта на друга фирма, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан.  От   началото на тази година на интернет страницата на НАП, в специално създадена рубрика , се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване.

Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bgр