Осигурените от МЗ дарения са 111 000 лв, вдигнати са запори за 1,7 млн. лв, увеличен е месечният лимит от РЗОК до 632 000 лв, 230 000 лв са преведени за апаратура и ремонт.

Съветът на директорите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч представи пред екипа на лечебното заведение свършеното за месец. Такъв ангажимент бе поет от председателя Даниела Коларова и прокуриста д-р Георги Васев още при поемането на работата. Припомняме, че от 5 октомври встъпи в длъжност новият Съвет на директорите и той бе представен от зам.-министър Лидия Нейчева. Още тогава бе обявено, че членовете на борда се отказват от част от своите възнаграждения, които ще връщат в бюджета на болницата като дарение.

Решение за това взехме още на първото си заседание и днес докладваме, че това вече е факт и 1500 лв са внесени в касата, обяви Даниела Коларова, като припомни и че предишният Съвет на директорите за 8 месеца е получил 44 000 лв, които са били разделени между двама човека.

На персонала на болницата бяха представени данни за финансовото състояние и резултатите от последните три месеца – юли – септември, като председателят на Съвета информира за оперативното и активно съдействие на екипа на Министерството на здравеопазването в този период за оздравяване на ловешката болница. „Осигурени са дарения за лекарства и медикаменти на стойност 111 000 лв. Отделно от това са дарени още скенер, болнични легла и постелъчен инвентар. С активната работа на МЗ е постигнато вдигането на запори за 1,7 млн. лв, в резултат на което са изплатени заплатите до края на август. Пак със съдействието на  на МЗ е договорен търговски кредит от столичната болница „Св. Иван Рилски” в размер на 600 000 лв, за да се подсигурят лекарства и медикаменти за болните. Огромни усилия положи здравното министерство и със съдействието и на областния управител Георги Терзийски, който впрочем подпомагаше в Ловеч с всички усилия нашия екип, а и самият той даде много от себе си за оздравяване на болницата, бе осигурен и фармацевт – липсващото много важно звено за нормалното функциониране на лечебното заведение”, информира още Коларова. По думите й изключително и само с активната подкрепа на екипа на МЗ е увеличен и месечният лимит от РЗОК до 632 000 лв., преведени са и средства за апаратура и ремонт за още 230 000 лв.

Положителна тенденция се наблюдава в 10 от 24-те отделения – намаляване на загубите и увеличаване на печалбите.  Все още обаче се наблюдават парадокси в структурата на разходите, подчерта председателят на борда. По думите на Даниела Коларова, която е финансист, реализираната загуба за трето тримесечие на 2017 г. е 180 000 лв, като от тях 143 000 лв е загубата на ОАИЛ заради високите заплати там. Тоест все още най-високият относителен дял в разходите на болницата заемат заплатите – 56 %, за сметка на лекарства и медикаменти – 11 %. В структурата на разходите има наследени аномалии и парадокси, които в спешен порядък ще бъдат коригирани, за да се оптимизира и оздрави финансовото състояние на болницата, заяви категорично Дариела Коларова.

Тя информира екипа още и за това, че при намаляване стойността на един леглоден, на един лекарстводен и на един храноден за 2015, 2016 и 9-месечието на 2017 г. се увеличават разходите за един болен. Данните сочат, обясни Коларова, че стойността на един храноден е съответно през този период 4,47-4,50-3,96 лв, на един лекарстводен – 12-9-8 лв и един леглоден 185-164-161 лв, тоест намаляват се в годините тези разходи, а на практика стойността на един болен от 870 лв през 2015, става 703 лв през 2016 и 1068 лв за 9-месечието на 2017 г. С една дума икономисвано е от храна и лекарства, като по този начин се спира на практика дейността на болницата, но заради заплатите стойността на един болен скача, обясни Коларова. Всичко това е било въпрос на мениджърско решение, но тъй като заплатата на изпълнителния директор се формира на база средната такава в болницата, то затова заплатите са вдигани, за да се вдигне и средната и по този начин ръководството да получава нереално високо за финансовото състояние на болницата възнаграждение. Това е недопустимо и ще се преустанови, като ще се преструктурира в спешен порядък структурата на разходите, за да може оперативната болнична дейност, която е основна функция на всяко лечебно заведение, да работи в нормален ржим, заяви Коларова.

Пред екипа Даниела Коларова изнесе данни в стряскаща конкретика за заплатите в различните отделения, за допълнителните бонуси, гласувани на някои лекари и медицински сестри и за други подводни камъни, заложени в годините от предишното ръководство. Тя подчерта нееднократно, че именно това е създавало и социалното напрежение в болницата и думите й бяха подкрепени с реакцията на персонала – на всеки нейн въпрос «Това нормално ли е според вас, така ли трябва да бъде», хората в залата отговоряха – не!

Проблемите са много, но добрата новина е, че новото ръководство на болницата може да взима адекватни решения в полза на целия персонал и на всеки пациент на болницата, да носи отговорност и по този начин да изведе лечебното заведение от финансовия колабс, до който е доведено, като наложи нормален ритъм на работа в грижа за здравето и живота на хората. Винаги съм мислила, че лекарската гилдия, която се е посветила на хуманната мисия – да спасява човешки живот, има много по-големите привилегии и възможности да прави добро въпреки всичко, каза още Коларова на екипа. Тя отново призова хората в залата: Ако сега си подадем ръка всички тук заедно ще се справим с бедственото положение и нека превъзмогнем малките и дребнави битовизми в името на Доброто и възраждането на ловешката болница.

Всеки ден вие – лекари и сестри сте малките герои с големите сърца, които правят чудеса от храброст тук в Ловеч. Въпреки всичко. Благодаря ви и ви се възхищавам, че макар години наред да сте били заложници на шепа хора с амбиции и тривиална алчност, което за мен е недопустимо, сте тук и работите най-благородната професия – да опазвате здравето, да дарявате живот, да спасявате живот, да облекчавате страданието на вашите пациенти, заяви председателят на борда пред екипа и подчерта, че в нито един друг език няма дума, заредена с толкова дълбок смисъл и сила като думата заедно – за ЕДНО!, каза в заключение Коларова и информира хората, че изработеното за откомври ще стигне за септемврийските заплати, но рискът от запориране на средствата още стои.

За първи път във ваше лице и в екипа на МЗ ние видяхме хора, които застанаха с името си, имаха доблест, които публично заявиха с конкретни имена и факти как е била източвана държавната болница години наред, споделиха пък хора от персонала след събранието.