ostavkatroyan2207131ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                           На ОбС ТРОЯН

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От общински съветници и група граждани, съгласно чл.29; ал1; т.2  и чл.96; ал.1, от Правилника за работа на ОбС Троян

 Относно:  Оставка на целия ОбС Троян и предсрочни местни избори за общински съветници на територията на община Троян.

I. Мотиви и основания:

  1. Съзнателно суспендиране на ЗМСМА, на неговия дух и смисъл за самоуправление на гражданите и налагане на партиен, групов или групово-партиен диктат на целия ОбС и гражданите на община Троян.
  2. Съучастие в обезличаването на ОбС Троян, чрез превръщането му в безличен придатък на групово-партийни интереси или на кметската администрация – суспендиране на чл.20 от ЗМСМА и подмяна смисъла на чл.15; ал.1 от ЗМСМА;
  3. Преднамерено нарушаване чл.17; ал.1; т.1, което води до персонално нарушение от общинските съветници в ОбС Троян на клетвата, която са положили, съгласно чл.32; ал.1;
  4. Съзнателно нарушаване и неизпълнение на чл.43; ал.3 и ал.4 от Правилника за работа на ОбС Троян;
  5. Нарушаване чл.55; ал.4 от Правилника за работа на ОбС Троян и преднамерено непубликуване в медиите на дневният ред на сесиите на ОбС Троян;
  6. Приемане на незаконосъобразни текстове в Правилника на ОбС Троян с цел удовлетворяване на групови, партийни или партийно-групови интереси, както и за саморазправа с неудобни общински съветници и драстично нарушаване на техните права.

 

 

II. Допълнителни мотиви и основания:

  1. ОбС Троян отдавна е изолирал гражданите от всички процеси случващи се на територията на община Троян.
  • ОбС Троян отдавна не е обществения орган, чрез който гражданите се самоуправляват.
  • ОбС Троян не решава проблемите на гражданите. Години наред нито един проблем на гражданите и на община Троян не е иницииран, дискутиран и с взето решение по проблема от ОбС Троян.
  • ОбС Троян се е превърнал в партиен орган и с диктатура на партията-победителка. През изминалите години ОбС Троян постави партийни бариери и издълба огромна пропаст между себе си и гражданите на общината.
  • ОбС Троян не генерира и не се провежда местна политика в полза на гражданите. ОбС Троян е подчинен на партийна или групово-партийна политика, която няма нищо общо с интересите на гражданите. В ОбС Троян не се водят битки срещу проблемите на гражданите или за просперитета на община Троян, а се водят междупартийни битки за удовлетворяване на нечии персонални или партийно-групови интереси.
  • Днес гражданите са принудени да плащат огромни санкции от некадърно управление на администрацията и ОбС Троян за периода 2007-2011. За днешния ОбС такъв проблем не същесвува и виновни няма.  В сила е принципа – „гарван, гарвану око не вади”.
  • Община Троян се раздели с имоти за милиони лева като следствие от управленска некадърност, безхаберие или престъпно действие или бездействие през мандат 2007-2011. За днешния ОбС такъв проблем не съществува и виновни отново няма.
  • Загубата на човешкия ресурс в общината, икономическия „ледников период”, огромната безработица, липсата на перспективи за младите хора и т.н., които от години вкараха община Троян в една низходяща спирала, на която само скоростта се увеличава с всяка изминала година – това изобщо не провокира и не засяга вниманието на общинските съветници от днешния ОбС Троян, защото една част от тях са заети с тясно-партийни интереси, друга част – с необуздан реваншизъм на групово-партийна основа, а трета част – със слугинаж срещу персонални облаги.

 

  1. Постоянните комисии към ОбС Троян не работят с гражданите на общината и не инициират и не поставят проблеми на общината или гражданите за решаването им в ОбС Троян.
  • Нито една комисия няма годишен или мандатен план за работа.
  • Нито една комисия не е поставила за решаване или поне за информация кой да е от многобройните проблеми на гражданите и общината.

 

 

III. Гражданска Декларация

 

Декларация от протестиращите в Троян през м.юли 2013 г.

Както кризата в ОбС Троян, така и нашият протест са част от случващото се в държавата. Който се опитва да обясни активността ни с партийни пристрастия или личен интерес, ще сбърка. Това, което ни обединява, е загриженост за Троян, гражданска култура и лично достойнство.

Искаме да знаете, че ние, гражданите, не сме безучастни и се вълнуваме от това, което се случва в Троян. Всяко едно демократично управление има нужда от контрол – ние сме и ще бъдем част от гражданския контрол над работата на общинските власти. Следим вашите решения и уважаваме институцията, уважавайте ни и вие.

Основната цел на протеста ни е да разберете, че вие не сте сами в този град и че работите за него, а не срещу него. Оценяваме ви не според партийната принадлежност, а според полезността ви за местната общност. Очакваме от вас да спорите, да изказвате мнения, да се борите за каузи, но не и да робувате на партийни пристрастия или да изяснявате лични отношения, когато става дума за нашата община. Очакваме да сте пример за принципност, гъвкавост, диалогичност, обществен прагматизъм, а не за най-грозните явления в българския обществен живот. Исканата от нас оставка на ОбС – Троян е израз на тревогата ни, че напоследък работата ви категорично не отговаря на нашите очаквания.

Вярваме в силата на гражданския натиск. Наистина след събитията от зимата и лятото на 2013 година България вече не е същата. В това число – и Троян.

 

Проект за Решение

 

  1. На основание чл.21; т.23 от ЗМСМА и чл.14; ал.1; т.23 от Правилника за дейността на ОбС Троян, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация :  

Общинските съветници от ОбС Троян подават колективна оставка и преустановяват дейността на сега действащия ОбС Троян.

  1. Председателят на ОбС Троян да уведоми ОИК Троян и Областния управител за това решение на ОбС Троян с цел насрочване на предсрочни местни избори за общински съветници.
  2. До изборът и узаконяването на новия ОбС, подалите колективна оставка общински съветници от  днешния ОбС Троян ще работят в условията на чл. 23; ал.6 от ЗМСМА

 

                                                                         Вносители:

 

1 ………………………..

/инж.Илиян Пеевски

– общ.съветник/

 

2 …………………………..

/ДаниелСираков

 – общ.съветник/

 

3 …………………………..

/Васил Шейретов

– общ.съветник/

Приложение:

Подписка към гражданската Декларация

 

Троян, 15.07. 2013 г.           

1 коментар

  1. Не всеки ден в България се случва да се иска официално оставка на общински съвет и това определено е национална новина.
    През изминалата зима във Варна гражданите поискаха оставката на общинските си съветници, но разликата сега е, че в Троян освен граждани оставката е поискана и от 10% от общинските съветници.

    Разбира се, че исканата оставка е предварително обречена на не успех / поради много причини /, но самия факт – искането на оставка на общински съвет е вече основен показател за съществуването на развито гражданско общество в Троян.

    Въпросът днес е : Как ще ги стигнем троянците?

Comments are closed.