qzovir2702121Приемат годишен доклад за изпълнение на договорите за 2012 г.

Общинските съветници ще гледат на заседанията на постоянните комисии идната седмица годишният доклад на кмета Минчо Казанджиев за изпълнение на концесионните договори за предоставяне на концесии върху водни обекти за 2012 г. В предложението си той предлага да бъде бъдат прекратени четири договора за концесия.

След решения на общинския съвет в община Ловеч на концесия са предоставени 14 водни обекта – 13 язовира и един рибарник. През 2012 г. по осъществяване на контрола по изпълнение на сключените концесионни договори са работили длъжностно лице и комисия за текущ контрол, излезли са с доклад, който кметът предлага на вниманието на съветниците.

Заради неизпълнение на поетите по договора с общината задължения да се развали договорът за концесия от август 2008 г. със „Серена” ООД на язовир „Селището” – с. Къкрина, се посочва в предложението на кмета. Пак заради неизпълнение на поети задължения от страна на концесионерите да бъдат прекратени договорите на общината с „В. П. С. Е.” ООД за язовир „Долното селище” – с. Дойренци (сключен през март 2011 г.), и за язовир „Ваганска бара” в същото село (март 2011 г.), както и договора от юли 2011 г. за концесия на язовир „Трапчица – зеленчукова градина” – с. Брестово, с ЕТ „Сте-Вал-Стефко Вълев”. Прекратяването на договора да се счита от датата на влизане в сила на решението за това на общинския съвет.

При одобряване на предложението ще бъдат предприети незабавни действия срещу концесионерите за принудително събиране на дължимите суми и обезщетения ведно с дължимите лихви за времето на просрочие.

Предложението ще бъде гледано на заседанията на комисиите по общинска собственост, по правно-нормативни въпроси и по икономическа политика и евроинтеграция.