lisecchitalishte2707121На заседанията на постоянните комисии общинските съветници приеха Програмата за развитие на читалищните дейности в общината през 2013 г. Предложението за нея е на кмета Минчо Казанджиев.

Програмата цели обединяване на усилията за развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, реализиращи културната идентичност на Ловешкия край. Тя се фокусира и върху годишното планиране и финансиране на читалищните дейности. Направен е анализ на ресурсите,очертани са приоритетите, посочени са конкретните дейности за изпълнение на основните цели. Включени са всички значими изяви – традиционни празници, обичаи и дейности за популяризиране на нематериалното културно наследство. Програмата е насочена към местната общност и цели предоставяне на качествен и стойностен културен продукт, отговарящ на разнородните потребности.

В решението си комисията по бюджет и финанси записа още председателите на читалищата да представят в срок до 10 ноември т. г. пред кмета на общината предложения за дейността на читалищата през 2014 г., които да бъдат включени в Програмата за следващата година и тя да бъде приета в срок до 31 януари 2014 г.

В община Ловеч има 33 народни читалища, съдебно регистрирани и вписани в Регистъра на народните читалища към Министерството на културата – 28 селски, три градски и две квартални.

Заедно с Програмата съветниците приеха и доклада за осъществените читалищни дейности за миналата година. В него са посочени проведените чествания, отбелязването на националните празници и бележити годишнини, проведените празници на селата, на читалищните годишнини. Отразени са постиженията на читалищата от общината при участието им в различни инициативи и надпревари. Показани са трудностите, както и възможностите за разрешаването им.

1 коментар

  1. В изпълнение на задължението си по чл. 26а, ал. 2 от ЗНЧ кмета на общината, какво предложение трябва да внесе в Общински съвет :

    Предложение за приемане на Програмата за развитие на читалищните дейности в общината през 2013 г.

    или

    Предложенията на Председателите на читалища за дейноста им през следващата година ?

    Всеки сам може да си отговори на въпроса след като прочете текста от закона :

    „ЗАКОН ЗА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА
    Чл. 26а. (1) Председателите на народните читалища на територията на съответната община ежегодно в срок до 10 ноември представят на кмета предложения за своята дейност през следващата година.
    (2) Кметът на общината внася направените предложения в общинския съвет, който приема годишна програма за развитие на читалищната дейност в съответната община.“

Comments are closed.