pochetni1804131Павлин Иванов

Както всяка година напоследък, в навечерието на празника на града, съветниците ще бъдат изправени утре пред морален и ценностен проблем – избор на „Почетен гражданин на град Ловеч“. Този път, инициативен комитет от 44 човека, както вече ви информирахме, е внесъл предложение в местния парламент за удостояване на директора на „Спарки“ Николай Кълбов със званието „Почетен гражданин“.

Както всяка година и днес изниква въпроса за критериите и заслугите на номинирания. Въпреки, че днес фокусът е различен и по-скоро е върху изключително важните за всеки българин Избори, би било жалко, ако избирането на Почетен гражданин мине под мъглата на предизборната надпревара.

Лично в мен изникват няколко групи въпроси.

Първата е свързана с това, трябва ли на всеки юбиляр, по „домова книга“, да му бъде подарявано това звание? Кълбов навършва 60 години на 13 май и това вероятно е една от първите причините на неговите приятели да го номинират.

Вече имаме добри примери с „Ловешки меч“. Всяка година, обществото остава с усещането, че номинациите се правят по някакъв ред. Не за принос, не по заслуги, не за достижения. Просто на някой му идва реда и това сякаш е напълно достатъчно като мотив, независимо от формулираната опаковка на предложението. Да, „Ловешки меч“ девалвира. Затова и в момента се преосмисля връчването на тази награда.

Трябва ли това да се случи и със званието „Почетен гражданин“ или по-скоро, вече се е случило, но не говорим за това, защото е неудобно и в малкият град има много зависимости.

Няма как в противовес на днешното предложение да не посоча и един друг пример, в който очевидно ценностите са подредени по различен начин. Както всички много добре помним, миналата година една много достойна българка – Диана Йоргова, прославила България в света, по също толкова достоен, човешки начин отказа да приеме това високо звание „Почетен гражданин“ (пълният текст тук), като един от мотивите й беше „Моето главно основание е, че много отдавна нямам принос към моят град и общественост. От 48 години, почти половин век, не живея в Ловеч. Пенсионерка съм от 21 години, но не водя обществен живот, тъй като не разполагам със свободното си време.“. Моля, прочете целият текст. От него ще научите що е то морал, личностни качества, уважение, достойнство … какви качества притежава истинският „Почетен гражданин“!

Лично на мен ми е трудно да си представя как „дежурно“ или „по ред“ избран „Почетен гражданин“ може да се нареди, както иронично написах в първото съобщение, до такива имена на Екзарх Йосиф I, академик Анастас Иширков, първият български космонавт генерал-майор Георги Иванов и още плеяда бележити ловчалии.

Дали ловешките съветници ще одобрят предложението и ще дадат обяснение пред обществото за своя глас „За“, ще разберем още утре.

Лично моето разбиране за носителя на званието „Почетен гражданин на град Ловеч“ е кардинално различна от това на вносителите на предложението за Николай Кълбов. Може би причината се крие в различната ни ценностна система, морала, критерии. Повече от очевидно за мен е, че между Николай Кълбов и академик Анастас Иширков например, няма как да намерим пресечена точка.

Дори не ми се иска да коментирам мотивите точка по точка, защото освен лозунги, там няма нито един факт. Да не говорим, че предложението дори не трябва да се разглежда, защото е в нарушение на „НАРЕДБАТА ЗА СИМВОЛИТЕ, ПОЧЕТНИТЕ ЗНАЦИ , ОТЛИЧИЯТА И ПОЧЕТНИТЕ ЗВАНИЯ НА ГРАД ЛОВЕЧ“, в която ясно и еднозначно са разписани правилата. А може би  това е и целта, хем вносителите са си изпълнили задачата, хем поради недоглеждане, не са направили предложение по законовия ред, т.е. да не се приеме. Но това си е тяхна работа.

Те, съветниците в Общински съвет Ловеч имат една нощ  за да премислят как и за какво ще гласуват утре. Изправени са пред ценностен избор, а какво точно ще избере всеки един от тях, утре вече ще знаем. И проблема не е в Николай Кълбов, а в тези, които ще направят избора.

Както и до сега, след заседанието, независимо от резултата от гласуването по точката, в „Ловеч днес“ ще публикувам поименно вота на съветниците. Вие ги познавате или поне някои от тях. Когато ги срещнете на улицата попитайте ги само с простичкият въпрос „ЗАЩО“. 

 

Държа да бъде кристално ясно, че нямам нито личностен мотив, нито какъвто и да било проблем с номинирания. Единствено, което е ме е грижа е, лицата на моят град, неговите „Почетни граждани“ да изпълват със съдържание присъденото им звание! Това е единствената цел на този текст.

7 коментара

  1. Добре си го е написал г-н Иванов. И с основание. Преди няколко години излезе от печат книгата “Почетните граждани на Ловеч”. Издание на РИМ-Ловеч. И в нея си има историческо проучване на създаването на званието, правилата за удостояване, че и кой, кога и защо е удостоен. Направени са и изводи за създадената традиция. Оказва се, че за 90 години Общинския съвет изключително рядко провъзгласява почетен гражданин. Още, това се случва когато приноса на отделно взетата личност е в контекста на важни кръстопътни усилия за развитието на града ни. Предложенията като правило са на съществени обществени организации. В резултат почетните граждани са стойностни граждани с реален личен принос за развитието. Нещо повече, те са обществено популярни. И даже са с различна политическа ориентация. Тяхното провъзгласяване обикновенно се свързва с отбелязване на важно историческо събитие, подчертаване на съществено обществено усилие и се съчетаво понякога с кръгла лична годишнина. И даже няма случай когато такова предложение направено в горният дух в да е отхвърляно. Мъдрост! Е, през последните години параметрите на тази традиция отчитат ли се и спазват ли се? Това по моему е въпроса.

  2. Почетен не означава почтен. Един кадесар обаче не може да бъде нито едното, нито другото.

  3. Аз съм сигурна че никой от “почетните граждани” на Ловеч няма абсолютно 100% одобрение от гражданите на града . Но въпреки това са почетни . Само друго ме дразни , господин Иванов този сайт го има за личен блок май. Повечето статии са copy / paste от сайта на общината , на герб или някакви есета с лични оценки(тенденциозни лични негативни оценки срещу определени хора и структури ). Никаква журналистика , нито едно не платено интервю .

  4. Вярно ли е, че съветниците от ГЕРБ гласували Кълбов за почетен грежданин? Ега си позора! Тези до един са комунисти и ченгета! Лижат задници за пари повече от червените. Първо Ганчев, после Кълбов – икономиката на Ловеч е стигнала завидни успехи!

  5. И защо изобщо беше анкетата в сайта, публикациите и дебатите, като нашето мнение не е меродавно за никого…против сме, но на кой му дреме…създава се впечатление за това че живеем в демократично общество и всяко мнение може да се вземе предвид преди произнасяне на крайното решение! Да бе…ама друг път! И на друго място…

  6. “Държа да бъде кристално ясно, че нямам нито личностен мотив, нито какъвто и да било проблем с номинирания. Единствено, което е ме е грижа е, лицата на моят град, неговите „Почетни граждани“ да изпълват със съдържание присъденото им звание! Това е единствената цел на този текст.”
    +1

  7. Иванов, не се хаби. Дреме му на некой за твоя морал. Като се решили комунетата, ще го направят. Стига се пъна. Не виждаш ли, че само ти къркориш. Споко

Comments are closed.