zasedanie1105135Павлин Иванов

Вероятно по всички останали ловешки медии, наред с новини от изборите, сте прочетели прессъобщението на Община Ловеч за удостояването на Николай Кълбов за „Почетен гражданин на град Ловеч“, което трябваше да се случи на 11 май.

Ако не сте го прочели все още, в края на този текст ще ви запозная с него, но преди това истината такава, каквато е.

Тя може да се опише в едно изречение. Едни хора си уговориха среща, събраха се, един от тях излезе на трибуната, зачете предварително подготвен текст. Излезе и човек, в ролята на кмет и връчи на друг човек разни неща.

Знам, че не ви звучи като истина и е трудно да повярвате, че нещо такова може да се случи в Ловеч и затова ще се опитам да ви обясня по-подробно.

obs2304131След като съветниците на БСП и ДПС, веднага след гласуването удостояването със званието „Почетен гражданин на град Ловеч“ на Николай Кълбов, напуснаха редовно свикано заседание на Общински съвет Ловеч и го провалиха. Председателят, по Правилника насрочи продължение на незавършилото заседание за 28 май.

На 24 април 17 общински съветници са внесли в деловодството на Общински съвет искане за насрочване на тържествена сесия на основание ЗМСМА и Правилника на ОбС. Това, само по себе си, говори за тотално непознаване на нормативната уредба, но е само едно от многобройните нарушения.

След като в 7 дневният срок не са получили отговор, по ЗМСМА те сами си насрочиха заседание. От името на Венци Хаджиев беше обявена дата, място и дневен ред на заседанието от две точки и обявя за него беше публикувана на сайта на Общински съвет Ловеч на 9 май. Според обявата, заседанието трябва да се проведе на 11 май, Празника на град Ловеч.

Няма нищо, че според ЗМСМА абсолютно минималният срок за провеждане е 3 дни. Както вече казах, това е само още едно от нарушенията.

zasedanie1105132Дойде заветният 11 май, залата на Читалището се изпълни с колеги на г-н Кълбов, дошли да уважат своя директор. В залата дойдоха и 16 съветника, което се разбира от получения от мен информация по Закона за достъп до обществена информация – присъствен лист от началото и края на заседанието.

Почти в обявеният начален час, зам. председателя на Общински съвет от БСП Венци Хаджиев излезе на трибуната и каза, че открива заседанието, удряйки празнично по гонга.

Вместо да провери за кворум, каквото е изискването на Закона и на Правилника, и при наличие на такъв да подложи на гласуване предварително обявеният проекто-дневен ред ред от 2 точки, а именно:

1. Определяне на председателстващ заседанието.

2. Удостояване на г-н Николай Атанасов Кълбов с почетното звание „Почетен гражданин на град Ловеч”.

zasedanie1105131Вместо гласуване и избор на председателстващ, г-н Хаджиев смело иззе функциите и зачете решението за удостояване.

Започна и награждаването, като в него, незнайно в каква роля с оглед на дружеската среща, каквото представляваше събитието по съдържание, се включи и Минчо Казанджиев. По носените от него официални знаци, бихме могли да заключим, което ще се види и на записа, че уважаемият г-н Казанджиев е участвал като кмет в това мероприятие.

Обичайните снимки, ръкопляскания, пак снимки, речи, благодарности.

С цветя и рози мероприятието приключи успешно, в деня за размисъл.

Явно по-някое време след розите и преди да се полее събитието в Президиум, присъствалите съветници на срещата са се подписали отново в присъственият лист.

Това накратко е случилото се на 11 май. Много скоро ще имате възможност да изгледате пълният запис на мероприятието, освен ако по някаква причина записа не се е повредил.

zasedanie1105138Защо през цялото време в този текст използвам „мероприятие“, „събитие“ или „среща“.

Отговора се надявам да дадат компетентните органи, но за ваша информация трябва да обясня, че за да се проведе законно заседание, едно от изискванията на Закона за местното самоуправление и на Правилника на Общински съвет е да има кворум, т.е.минимум 17 съветника. Друго задължително изискване за провеждане на заседание е то да има дневен ред, който е одобрен с гласуване и естествено трябва да бъде приет.

Нито едно от тези две абсолютно задължителни условия не беше изпълнено, което в прав текст означава, че официално обявеното на страницата на Общински съвет не се е състояла. Вместо това една група хора се е разходила до Читалището в дена за размисъл и се е насладила на едно представление.

Да обобщя, 16 общински съветника, възползвайки се от незнанието на публиката и злоупотребяйки с името на Общински съвет Ловеч, вкарвайки г-н Кълбов и кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев в един лошо режисиран сценарии и още по-лошо изигран спектакъл нарушиха абсолютно всички законови и морални норми.

Тези 16 съветника дескридитираха тотално институцията Общински съвет, използвайки името му, положението си на публични личности и общински съветници, и превръщайки местният парламент в частна собственост за лични и политически интереси.

Сред тези хора имаше и трима кандидат депутати – Валя Янкова БСП, директора на Драматичен театър Ловеч Васил Василев БСП и Юнал Мастънов ДПС. Тези трима души искаха да спечелят доверието на избирателите и да станат законотворци!

Имената на всички тези герои, подписали се в присъственият лист са:

  1. Анатоли Иванов БСП
  2. Валентина Янкова БСП
  3. Валерия Генова БСП
  4. Васил Василев БСП
  5. Велислав Симеонов БСП
  6. Венцислав Хаджиев БСП
  7. Георги Терзийски ГЕРБ
  8. Доротея Цанкова БСП
  9. Емилия Ненчева БСП

10. Милко Недялков БСП

11. Пепо Нешев БСП

12. Светослав Иванов „Отечество“

13. Тихомир Матеев БСП

14. Фатме Моллова ДПС

15. Цоло Гачев БСП

16. Юнал Мастънов ДПС

Това са хората, които погазиха всичко! Това са хората, които трябва да служат за пример. Те трябва да ни показват, че законите са над всичко. Те трябваше да притежават поне капчица морал!

Лично аз се срамувам от тези хора и това е най-малкото, което мога да кажа.

Съжалявам, че подведоха г-н Кълбов да участва в проведеното мероприятие, заблуждавайки го, че всичко това е официално и законно. Церемонията за връчване на отличието „Почетен гражданин“ не само не се състоя, но в събитието, което си проведоха, съветниците дори не изпълниха собственото си решение и не връчиха удостоверение на отличения. Но както вече няколко пъти написах, това е само още едно от лавината нарушения.

 

Коректността изисква и да ви информирам за официалното съобщение на пресцентъра на община Ловеч, което беше изпратеното официално по повод събитието. Сами може да направите разликата и да направите изводите си:

„Николай Кълбов получи почетните знаци на Ловеч

 

На тържествено заседание на общинския съвет днес главният изпълнителен директор на „Спарки Елтос“ АД Николай Кълбов получи почетните знаци на Ловеч. Връчи му ги кметът Минчо Казанджиев.

Решение за удостояване на Кълбов с почетното звание „Почетен гражданин на Ловеч“ взе общинският съвет на заседание на 23 април. Тогава съветниците гласуваха официалното публично обявяване, вписването в книгата на почетните граждани и връчването на удостоверението да стане на тържествена сесия на общинския съвет по случай Деня на Ловеч 11 май.

Предложението за новия почетен гражданин на Ловеч внесе кметът Минчо Казанджиев, до когото, както и до председателя на общинския съвет, бе отправено искане за това от инициативна група от 44 граждани.

Искане за свикване на заседание на 11 май внесоха на 24 април 17 общински съветници. От тяхно име тържественото заседание свика и води днес зам.-председателят на общинския съвет Венцислав Хаджиев. Той прочете решението на общинския съвет за удостояването с почетното звание и заповедите на кмета на общината, с които на Кълбов се връчват почетния знак на Ловеч, почетната златна значка, статуетката „Ловешка крепост“ и символичния ключ на града.

Кратка автобиографична справка за Николай Кълбов представи кметът Казанджиев, който пожела на всички градове в България да имат такива хора с големи сърца. Кметът честити на общинските съветници и на всички граждани, дошли в залата на Ловчанското читалище за тържествената сесия, Деня на Ловеч.

Благодаря на общинския съвет и на инициативната група граждани за удостояването ми като почетен гражданин на Ловеч, това е голяма чест, каза Николай Кълбов. Той подчерта, че приема отличието като признание за работата не само на себе си, а и на целия колектив на дружеството. Кълбов развълнувано призна, че се чувства отдавна ловчалия и днешната награда още повече го задължава. Главният изпълнителен директор на „Спарки Елтос“ честити Деня на Ловеч на общинските съветници и ги призова, когато заседават, и особено когато натискат копчето на пулта за гласуване, да забравят политическите си пристрастия и да мислят само за хората на Ловеч и за прекрасния ни град.

Общинският съвет удостои Николай Кълбов с почетното звание „Почетен гражданин на Ловеч“ за утвърждаване престижа на град Ловеч, за огромната му дарителска и благотворителна дейност и по повод неговата 60 годишнина.

 

За Николай Кълбов

 

Николай Атанасов Кълбов е роден на 13 май 1953 г. в гр. Пловдив. Женен е, с две дъщери.

Завършил е португалска филология в Бразилия и икономика във Висшия икономически институт в София. Има следдипломна квалификация по външна търговия.

Работи последователно във външнотърговската организация „Балканкаримпекс“ – София и МВР. Бил е изпълнителен директор на Тексимбанк и Евробанк.

От 1996 г. Николай Кълбов свързва живота си с Ловеч. Той е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Спарки Елтос“ АД.

Като основни насоки в развитието на фирмите, които управлява, той определя: сътрудници, изделия, технолоии, здраве, безопасност, екологичност, почтеност, устойчиво развитие. Създава добре работещи екипи, чиито нови разработки получават високи оценки. Участият в Пловдивския панаир завършват със златни медали за развойна и иновативна дейност.

През всичките години като главен изпълнителен директор Николай Кълбов обръща специално внимание на младите работници и специалисти, като лично се ангажира с обучението им и с осигуряване на добри условия за работа и живот. Дава стипендии на студенти, подпомага дейността на редица учебни заведения, въвежда и развива добри социални практики за работещите и техните семейства.

Значителен е приносът му за утвърждаване престижа на Ловеч в неговата обществена дейност. Той е член на Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч, а в периода 2003-2007 г. е негов председател. В момента е председател на управителния съвет на Стопанска камара – Ловеч. Развива идеята за подпомагане на малкия и средния бизнес. Основател е на клъстера „Електроинструменти“, чиято основна функция е точно това.

Николай Кълбов е основател на Ротари клуб в Ловеч, президент в периода 2006-2007 г., дарител на лични средства, два пъти носител на наградата Пол Харис Фелоу за принос към фондация Ротари в борбата с полиомиелита в световен мащаб.

Благотворителността му има много широки измерения. От 2002 г. до днес чрез Алианс „Бизнес за България“ е основен дарител на ловешкия Дневен център за деца и възрастни с умствени увреждания.

От 2000 г. той инициира сътрудничество между Лайънс клуб в гр. Лимбах-Оберфрона, Германия, и болницата в Ловеч, което продължава и до днес. В Ловеч започва да пристига регулярно медицинско оборудване. Дарявани са и средства, с които са правени ремонти на детското отделение.

Николай Кълбов е съпричастен и към развитието и подпомагането на спорта в Ловеч. С негова подкрепа се издържа ежегодно хандбалния клуб в Ловеч. Така този традиционен спорт за града ни не само оцелява, но и постига добри спортни резултати.

Балетна формация „Ралица“, фолклорната формация „Елит“, читалището и библиотеката в Ловеч, училище „Васил Левски, СОУ „Св. Кл. Охридски“, детска градина „Зора“, изграждането на войнишкия паметник в с. Малиново, Ловчанската митрополия, Драматичният театър и много други инициативи и сдружения са подпомагани от г-н Кълбов. През 2008 г. дружеството, ръководено от него, получи наградата на община Ловеч за принос в областта на дарителството.“

5 коментара

  1. Ръкопляскания за агентите довели до едно велико и заветно потъване на града и както винаги всичко е свързано с вечните любими заподозряни. Справка с житието на въпросния послушник Хаджиев се оказва, че е изключително умен младеж оставал на изпити по математика като ученик, а сега завиден функционер в червената империя на Ловеч! А колкото до командоса с агентурно минало Кълбов важно е как и при какви обстоятелства заповеднически бе назначен и с каква огромна заплата синът на кмета да работи в Спарки. Ами услуга за услуга, а с извинение за народът – остава да го духа…

  2. “ЗАКОН ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

    Чл.27. ал.2. Заседанията на общинския съвет са законни, ако присъстват повече от половината от общия брой на съветниците.”

    В съществено противоречие с административнопроизводствените правила и материалния закон липсата на необходимото мнозинство лишава колективния орган от компетентност за провеждане на законосъобразно заседание на общински съвет.

    Проведеното заседание на 11ти май от Общински съвет Ловеч е нищожно, тъй като липсва компетентност на колективния орган за провеждането на заседание .

    Недопустимо е 16 общински съветници в нарушение на закона да провеждат незаконно заседание на общински съвет, а още по-недопустимо е това незаконно заседание да се обявява на официалния сайт на община Ловеч, като проведено тържествено заседание на общинския съвет по случай 11ти май.

    В този безпрецедентен за историята на общината случай, въпросните общински съветници без да си дават сметка за последствията от провеждането на едно такова нищожно заседание, съвсем умишлено са нарушили закона и са поставили под съмнение авторитета на кмета и авторитета на г-н Кълбов, правейки ги съучастници в незаконно заседание .

    И ако на въпросните общински съветници изобщо не им пука за авторитета им като общински съветници тъй като те по дефолт не носят абсолютно никаква лична отговорност за участието си в този колективен орган, то на кмета и на г-н Кълбов едва ли им е безразлично в каква каша са ги забъркали общинските съветници.

    Въпроса е : Какви са ще са последиците от това нищожно заседание?

  3. Защо е всичкия този зор, като и на малките деца им е ясно, че става въпрос за маскари .. “Почетен Гражданин” на един умиращ град, за което му състояние самият Кълбов заедно с неговите другари от ДС, БКП и БСП имат значителен принус.

    Относно заплатата на Казанджиев младши 2 бона са си 2 бона и то като начална заплата – Изобщо няма задкулисни игрички и сделки!!! 🙂

  4. Естествено, нали Казанджиев си изтърка обувките да тича при Кълбов докато не незначи сина му в Спарки на 4-цифрена заплата. Ако не вярвате, проверете!

  5. Липса на кворум провали приемането на бюджета на община Хасково

    Заседанието на Общински съвет Хасково се провали заради липса на кворум. От 41 общински съветници в залата присъстваха едва 16. Това принуди председателя Делян Делчев да отмени днешната сесия, на която трябваше да бъде гласуван бюджета на общината за тази година, програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост и отчета за изпълнението на бюджета за миналата година.
    http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=16554&Itemid=2

    Заседанието на Общинския съвет не се проведе поради липса на кворум

    Само един общински съветник не достигна за да се проведе заседанието на Общински съвет-Сливен, което бе насрочено за днес. След като на два пъти председателстващият сесията д-р Алексей Алексиев отлага преброяването, той обяви, че поради липса на кворум заседанието не може да се проведе.
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=561206

    ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПЛЕВЕН

    П Р О Т О К О Л № 60
    гр. Плевен, 24 август 2011 г.

    Днес, 24 август 2011 година общинските съветници се събраха за провеждане на извънредно заседание на Общински съвет – Плевен, свикано от Председателя на Общински съвет г-н Георг Спартански за 9,00 часа в Конферентната зала на Община Плевен в сграда “Гена Димитрова” с предложение за следния

    Д Н Е В Е Н Р Е Д :

    1. Повторно обсъждане на Решение № 1380 от 28 юли 2011 г. на Общински съвет – Плевен, прието въз основа на предложение от Найден Зеленогорски – Кмет на Община Плевен относно промяна на Културен календар за 2011 г. на Община Плевен.

    В 9,15 часа чрез електронната система за гласуване 21 общински съветници потвърдиха своето присъствие и Председателят на Общинския съвет на основание чл.45, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2007-2011 година обяви, че проверка на кворума ще бъде направена отново след 15 минути.
    В 9,30 ч. чрез електронната система за гласуване 21 общински съветници потвърдиха своето присъствие и поради липса на кворум Председателят на Общинския съвет не откри заседанието на Общинския съвет.

Comments are closed.