sportnazalalovech24111319Тарифа за определяне на базисните месечни цени за един квадратен метър за отдаване под наем на общински нежилищни имоти в община Ловеч ще обсъдят на заседанията си следващата седмица постоянните комисии по общинска собственост, по бюджет и финанси и по здравеопазване и социални дейности.

Според Тарифата наемите за магазини за нехранителни стоки са 4,50 лв на кв. м, а за хранителни стоки – 4 лв. За дискотека, механа, кафе-аперитив със сервиране на алкохол наемната цена е 6 лв на кв. м, а за сладкарница и закусвалня – 2,50 лв. За зала за хазартни игри ще се плащат 22 лв на кв. м. Наемът на ателиетата – обущарски, шивашки, за ремонт на битова техника, часовникарски, е 1,50 лв на кв. м на месец. За лекарски и стоматологични кабинети са заложени 4 лв на кв. м, а за зъботехнически лаборатории – 3 лв. Банки, застрахователни дружества, бюра за обмяна на валута, наематели на общински имот, ще дават по 30 лв на кв. м на месец, а за офиси ще се плащат по 4,50 лв.

Един лев на кв. м е предвиденият наем за клубовете на политическите партии, 50 ст. на кв. м – за синдикалните организации, и 40 ст. за учебните заведения. За спортна дейност на открито наемът е 15 ст., а на закрито – 30 ст. За гаражи ще се плаща по 30 лв месечно, за охраняеми открити паркинги по 9 лв за едно паркомясто до 12 кв. м и по един лев за всеки следващ квадратен метър. При покритите паркинги цените са съответно 12 лв и един лв.

При помещенията за производствена дейност цената е 2 лв на кв. м за хранителни и нехранителни стоки. За помещенията за практикуване и демонстрация на художествени занаяти и приложни изкуства наемът е 2,50 лв на кв. м.

При ползване на общински терени за разполагане на преместваеми обекти (павилиони) по схемата на главния архитект цената е за търговия с хранителни стоки – 4,50 лв за първа зона в града, 4 лв за втора зона и 3,50 за трета и четвърта зона и за селата. За търговия с печатни произведения по зони наемът е съответно 4 лв, 3,50 лв и 3 лв, с промишлени стоки и цигари – пак 4 лв, 3,50 лв и 3 лв, за услуги – 1,50 лв, 1,20 лв и един лев, и за спорт тото – 10 лв за първа зона в града, 8 лв за втора зона и 6 лв за трета и четвърта зона и в селата.

За ползване на общински имоти почасово за провеждане на платени курсове в класни стаи ще се плащат по 6 лв, в специализирани кабинети – по 10 лв, в спортни салони до 150 кв. м – по 15 лв, а над 150 кв. м – 20 лв до един час и по 10 лв за всеки следващи започнали 30 минути. При ползване на клубна база за събрания цените са 10 лв за площ до 50 кв. м и 14 лв за площ над 50 кв. м. При концерти за помещения до 50 места наемът е 60 лв, от 50 до 100 места – 130 лв, и над 100 места – 200 лв. 205 лв ще се плащат за ползване на открита сцена за концерти.

Според тарифата вече ще се плаща и за ползване на заседателната зала в общината. Цената тук е 25 лв за един час и 10 лв за всеки следващ започнал час.

Предложението за Тарифата е на кмета на общината Минчо Казанджиев и на председателя на постоянната комисия по общинска собственост Георги Терзийски (междувременно назначен за зам.-областен управител – б. р.). Изработването на проект на тарифата бе възложено на постоянната комисия по общинска собственост на сесията през юли т. г., която да направи това съвместно с администрацията на община Ловеч. Общественото представяне и обсъждане на проекта се проведе на 1 декември. Окончателно решение ще вземе общинският съвет на сесията си на 18 декември.

2 коментара

  1. Сигурно още по-високи от колкото са ще ги правят!

  2. За стоматологията Общината сега събира по 2400лв месечно!
    Сградата доколкото разбрах е оценена (и имало мераклии да ги платят) на 800-900 х.лева.
    Една проста сметка показва, че тая сграда не носи и 3% доходност на Общината. Тя за това е и в това състояние…
    Един вид ползвателите си я ползват без пари!

    Изходите са два:
    Или им вдигайте наемите!
    Или им я продавайте!
    Никой не гони стоматолозите!

    Но и аз бих правил стачки и граждански неподчинения, ако някой ми позволяваше да си въртя бизнеса за символичен наем.

Comments are closed.