obshtina301111obshtinaСъветниците от постоянните комисии по общинска собственост и по устройство на територията, комунални дейности и околна среда ще обсъдят на заседанията си процедура по даване на съгласие за ситуиране и монтиране на паметник на загиналите във войните жители на с. Йоглав. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев, до когото по-рано е отправена молба за това от кметския наместник Ценка Дойчева. Подкрепата си е заявил и общественият съвет в селото. Средства за реализиране на проекта ще бъдат поискани от Министерството на отбраната съгласно Закона за военните паметници.

Паметникът на загиналите в Балканската, Първата и Втората световни войни Дойчева предлага да е в центъра на селото, в терен, публична общинска собственост, отреден за градина. Съгласие дава общинският експертен съвет по устройство на територията при община Ловеч.

За да се реализира намерението за монтиране на паметник в имот, публична общинска собственост, е необходимо общинският съвет да даде съгласие, след което искането с приложените документи се внася за разглеждане и становище в областната комисия „Военни паметници” към областния управител. Изготвеният инвестиционен проект се изпраща на министъра на отбраната за съгласуване. Инвестиционният проект се одобрява и от общинския експертен съвет по устройство на територията.

Проектът за паметника е разработен от архитектите Емилия Христова и Сергей Денчев, скулптор е Спас Дочев. Монтажът на монумента и изграждането на инфраструктурата около него ще струва 39 101 лв според предоставена от „Стратеш Строител” ЕООД количествено-стойностна сметка.

17 са жителите на Йоглав, загинали във войните.