obs2206131Павлин Иванов

Само след няколко часа, съветниците ще трябва да вземат важно решение. Ще стане ясно дали ще подкрепят предложението на кмета Казанджиев, общинските съветници да споделят отговорността за финансовата корекция (глоба) от над 800 000 лева или не.

На икономическата комисия, която се проведе преди дни, станаха ясни шокиращи факти. Първо, оказа се, че Управляващият орган вече си е прихванал сумата от единия от туристическите проекти.

Второ, оказа се, че обществената поръчка е изготвена от консултантска фирма, която си е взела парите за „добре“ свършената работа, а гражданите на Ловеч ще плащат за нейните грешки.

Трето, няма застраховка професионална отговорност, която да покрие щетите именно в такива случай

Четвърто, всичко това се пази в дълбока тайна. Кмета не смята за нужно да информира никого – нито Общински съвет, нито медиите, нито обществото за тази колосална издънка. Типично в партизански стил, разбира се. С уговорката, че се налага някой да плати масрафа и да поеме отговорността, следствие на което се вкарва искането за разрешаване за водене на дело, т.е. градът да поеме скъпите адвокатски хонорари.

Пето,изключително шокиращо – оказа се, че вече глобата от 800 000 лева е платена! Естествено, никой не знае за това!

На това отгоре, администрацията се опитва да вкара както съветниците, така и гражданите в един нискокачествен, но високобюджетен филм. Защитават се две тези:

  1. Държавата, в лицето на Управляващият орган, глобява масово общините, за да си вземе обратно държавното финансиране, което има в проектите.

Разбира се, в това може да бъде намерена логика. Но фактът, че финансовата корекция е установена от ОССЕ, след проверка извършена именно на работата на Управляващия орган, прави тезата доста слаба.

 

  1. Много по-голямата манипулация на администрацията, касае въпроса кой ще плати тези 800 000 лв. Според нея, няма да се бъркаме като община по джобовете, а парите ще дойдат от икономиите, следствие от постигнатите по-ниски от заложените в туристическия проект цифри, след приключване на обществените поръчки.

Т.е., ако предварително в проекта е заложено, че например, дейностите  Х ще струват 4 000 000 лв., след като минат обществените поръчки, където се печели с най-ниска цена, реално например, ще се плати 2 000 000 лв. Така в проекта остават 2 000 000 лв. и от тях ще платим глобата. Т.е. държавата и ЕС ще платят глобата със собствените си пари.

Както безсъмнено експертите в общината знаят, това НЯМА как да стане. Причината е много проста. Управляващият орган плаща само и единствено верифицирани разходи. Това означава, че колкото пари реално са похарчени, толкова пари реално се плащат. Ако в проекта остане излишък, той си остава в Управляващият орган.

 

Трябва да е ясно и то кристално, че глобата по един или друг я плащаме всички и то чрез бюджета на общината, т.е. чрез драстично свиване на разходите, най-вероятно за благоустройство.

 

Но манипулацията на общественото мнение за лошите одитори и за това как няма ловчалии да плащат за грешките на кмета и на консултантската фирма, може и да хванат, но надали.

 

Днес, за пореден път общинските съветници ще разглеждат въпрос от огромна обществена значимост, без да има необходимата като количество и качество информация за да вземат обосновано решение.

Това е практика!

И това е така, защото обществото не търси сметка за техните действия и бездействия.

Резултата е ясен – много улици, много ремонти, много добри неща няма да се случат, защото всички сме платили 800 000 лв. некомпетентност.

Честито!

 

Лично аз съм убеден, че по-голямата част от съветниците ще си намерят оправдание и ще подкрепят кмета си, като естествено пренебрегнат обществения интерес. Но решението е колективно и никой, в лично качество няма да бъде виновен.