galeriq2711121Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия – Ловеч, внася за обсъждане кметът Минчо Казанджиев. Ще го обсъдят в постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата, по бюджет и финанси и по правно-нормативни въпроси.

Галерията е културна и научна организацията, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел, се посочва в правилника. Тя е юридическо лице на бюджетна издръжка на община Ловеч, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.

Основната дейност на галерията е опазването и представянето на движими културни ценности и съвременни произведения на изобразителното изкуство. Галерията има редица функции и задачи, чрез които осъществява основната си дейност. Тя издирва движимите културни ценности, изучава ги, събира, придобива, съхранява и документира. Извършва научноизследователска дейност. Организира постоянни и временни експозиции, включва временно в свои експозиции културни ценности от други галерии или лица, както и предоставя от основния си фонд за участие в други експозиции у нас и в чужбина. Извършва дейности по консервация и реставрация на културни ценности, подготвя и провежда образователни програми, предприема действия за законосъобразното съхраняване на движими културни ценности във фондовете й, както и за опазването им, осъществява дейности по дигитализация.

Галерията формира основен, обменен, научноспомагателен фонд и научен архив. Тя може да извършва допълнителна стопанска дейност, свързана с основната й дейност.

Структурата на галерията се определя в зависимост от тематичния й обхват и формираните фондове и включва обща администрация (счетоводител и технически сътрудник) и специализиран отдел с четири направления – живопис, скулптура, графика, приложни изкуства. Ръководи се от директор, който се избира след конкурс за срок от пет години и който организира, координира и контролира цялостната й дейност. Към галерията функционира художествен съвет, съставът и задачите му се определят със заповед на директора.

Галерията се финансира със средства от бюджета на община Ловеч, от реализирани собствени приходи от извършване на услуги, спонсорство, дарения, завещания, от защитени проекти по международни и национални програми.

Правилникът за устройството и дейността на Художествена галерия – Ловеч, е съгласуван с министъра на културата, той влиза за приемане в общинския съвет съгласно Закона за културното наследство.