gjeliazna3006161_exposureНа 25.06.2016г. се проведе празникът на село Голяма Желязна. Събитието започна със служба в църквата, след което имаше  пиеса „По липови ябълки“, изиграна от децата на селото, в следните роли бяха: Разказвач на приказката-Веселина Петкова, Попа-Цветомир Бановски, Дона-Николета Испирска, Кмета-Михаил Моев, Стойна-Доника Испирска, Атанас-Яна Карамфилова, Балканджията-Радостина Калчева, Бирникът-Айхан Велишов.

Съборът продължи с грандиозна вечеря на центъра на селото. Хора от всички краища на България се завърнаха в родното си село, за да отпразнуват събитиеото. Грандиозната вечеря бе открита от Мирела Петкова, възпитаничка на Езикова Гимназия гр.Ловеч. Тя разказа как селото е създадено.

gjeliazna3006162Легендата за основаването на селото гласи, че първоначално то се е наричало Браилица и се е намирало в м. Няголовото. Преди около 300 години се премества заради изтощаване на почвата. Новото му местоположение било в района на днешната махала Бърдене. Това било и наименованието на новото селище. Според преданието то бива засегнато от чумна епидемия и за да се спаси, населението е принудено да се крие. Тогава чумата бива заорана от двама братя-близнаци с два вола-близнаци в м. Чумин кръст. След това селото продължава да съществува спокойно и дори се замогва благодарение на пътя Варна-Дубровник, на който се намира. Развитието на търговията започва да носи големи приходи за населението. Благоденствието на селото обаче предизвикало вниманието на жителите на околните селища. Бърденци били обвинени в убийството на боримска кадъна, извършено в Борима от самите турци, които тайно захвърлили тялото в бърденските обори.

gjeliazna3006163Страхът от отмъщение за мнимото престъпление принудил бърденци да се разселят. Те се разделили на три групи. Според друга версия отмъщението се състояло, като част от българите били избити, а къщите им – изгорени. Част от бърденци се преселили в Пловдивско, а други се установили в близката местност Желязна. Така били положени основите на съвременното село Голяма Желязна.

Слово и реч бяха изнесени от кмета на селото господин Иван Христов и кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. След това вечерта продължи под звуците на плевенски оркестър. Грандиозният събор на желязвенците  завърши с много емоции и много хорȧ!

 

1 коментар

  1. Хубаво е за такива събития да пишете и предварително, а не само след като са се случили, за да може да ги посетим

Comments are closed.