dans2210142На 21.10.2014 г. под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч е извършена специализирана операция на органите на ДАНС в Държавна психиатрична болница в с. Карлуково, съобщават от пресцентъра на агенцията. Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по служба (чл. 282, ал. 2 от НК). За 24 часа по ЗДАНС са задържани 2 лица. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.

По информация на БТА, позоваващи се на говорителя на Окръжна прокуратура Ловеч Кирил Петрво, задържаните лица са управителя и главния счетоводител на здравното заведение.

В рамките на разследването са получени данни, че длъжностни лица са отклонявали за лично облагодетелстване материали и средства, отпускани за издръжка и капиталови разходи на здравното заведение, както и за храна и лечение на пациентите. Според събраната информация основните схеми включват възлагане на обществени поръчки на фирми, регистрирани на близки роднини. Налице са данни, че по разпореждане на длъжностните лица служители на болницата (в рамките на работното време) и пациенти са били принуждавани да полагат безвъзмездно труд в частни обекти. С цел лична облага са отклонявани и лични средства на пациенти (пенсии и социални помощи).

Процесуално-следствените действия по случая продължават.