Патронът на училище „Тодор Кирков“ е сред иконите в пантеона на революционния Ловеч. Така кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова оприличи делото и спомена за видния ловешки революционер.

Това стана по време на тържеството по повод празника на СУ „Тодор Кирков“, който се състоя на едноименния площад в Ловеч на 26 октомври. На 28 октомври се навършват 171 години от рождението на героя.

Тодор Кирков е патрон на втората създадена гимназия в Ловеч (1943 г.), като Девическата гимназия от 1947 г. вече носи неговото име.

Кметът на Ловеч се обърна към състава на училището с думите:

„Вярвам, че пазите в сърцата си спомена за героизма на Тодор Кирков и това вълнуващо есе, което преди малко вашият съученик изнесе, показва, че пазете този пример. Желая много здраве и сили на всички ученици, на целия педагогически състав и на останалите служители!“

Корнелия Маринова връчи и поздравителен адрес на директора на училището. Поздравление поднесе и Соня Недкова, старши експерт в РУО – Ловеч.

Директорът на училището Симеон Колев също поздрави своя колектив, а после награди отличилите се в училищната викторина. В тържеството беше включена и художествена програма от стихове и песни. С минута мълчание бе отдадена почит на героя. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметника.