ohridski2611163СУ “Св. Климент Охридски” в Ловеч отбеляза своята 123-годишнина на 25 ноември 2016 г., с голям празник в училищния двор до паметника на своя патрон.

„ Поздравявам Ви с този светъл ден! Днес се навършват 1100 години от Успението на Свети Климент Охридски. Той е основател на Охридската книжовна школа, а православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Да носите това име ни завещаха нашите прадеди още от 1897 г., но това се случи чак през 1993 г.  Днес живеем в бурно време, период на предизвикателства и промени, но аз вярвам, че Вие, като уникално поколение, ще пренесете през времето светлия пример и дух на Вашия патрон“. С тези думи към ученици и учители се обърна кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която бе гост на тържеството. 

Кметът връчи по повод празника на директора Валери Христов специален знак – кристал с герба на Община Ловеч, както и поздравителен адрес.

ohridski2611166После заедно наградиха отличилите се ученици през Климентовата седмица, както и в различни състезания и олимпиади. Тържеството бе разнообразено с изпълнения на мажоретния състав, рецитатори, изпълнител на народни песни.

В своето слово директорът Валери Христов се позова на думите на един първокласник, който сравнил училището с дворец.  „Това наистина е един дворец на просветата и ние сме щастливи да учим и работим тук, като трябва да бъдем и отговорни!“, каза Валери Христов.

Децата и учителите получиха поздравителен адрес и от областния управител Ирина Митева.

На края присъстващите спонтанно поднесоха цветя пред паметника на Свети Климент Охридски.