studentiviena2904151Осем студенти и трима преподаватели от Университета по приложни изкуства във Виена, Австрия, и департамента по социален дизайн бяха на посещение в Ловеч. Целта на визитата им бе чрез различни мероприятия да съберат идеи от гражданите и да дадат предложения по какъв начин теренът на бившата казарма, който вече е общинска собственост, да се включи в градското пространство и да стане достъпен за всички.

     Студентите имат различна професионална ориентация, но работят съвместно. Някои от тях са завършили бакалавърска степен по политология, урбанизъм, социология, градски дизайн, архитектура.

     Гостите от Виена разговаряха с хора, които живеят около казармения терен, посетиха техните апартаменти, за да видят какво се вижда от тях. Събраха мнения и идеи от случайно преминаващи жители в централна градска част чрез изработено от подръчни материали голямо кълбо за желания. Срещнаха се и с ученици, от които научиха кои са любимите места на младите хора и какво намират в тях.

     Студентите посетиха и казармата, където се запознаха с историята й. Според тях трябва да се запазят основните й сгради, които са в много добро състояние, както и други неща, напомнящи за историята.

     Предстои студентите да изготвят и изпратят своите предложения, а през есента отново да дойдат в Ловеч и да участват заедно с български студенти в пленера по архитектура, който се организира от община Ловеч ежегодно. След това ще се състои и широко обществено обсъждане за бъдещото приложение на терена. Ще бъде обявен конкурс за концепция и възложено изработване на подробен устройствен план и проект.