inspekciqtrud150113166 проверки са извършили инспекторите от Инспекцията по труда в Ловеч през деветте месеца на 2016 г., съобщи инж. Митко Митев, директор на Инспекцията. Установените нарушения са 265 , 191 от тях са нарушения на нормите за осигуряване на безопасни условия условия на труд. Издадени са 6 акта за спиране на опасни машини и работни места, които пряко застрашават живота на работещите. Установени са и 2 случая без трудов договор. Съставени са 8 акта за нарушения.

Сектор „Строителство“ продължава да бъде сред най-рисковите по отношение както на трудовия травматизъм, така и по отношение на сивия сектор, каза Митев. Работата без трудов договор лишава работещите от социална защита – право на обезщетение за трудова злополука и професионална болест, на безработица. Те нямат и задължителната застраховка за трудова злополука.

Най-честата причина за тежките трудови злополуки в сектора е падането от височина. Използват се скелелета, които не са обезопасени подобаващо, нямат стълби за слизане и качване, което принуждава работещите да използват за това способи, които застрашават живота им, допълни още директорът на Инспекцията.

Друго често нарушение е липсата на подходящо обезопасяване на технологични отвори- използва се покритие, което не е достатъчно здраво и поддава при натиск.

Въпреки че секторът продължава да бъде сред рисковите, през последните години са наблюдава трайна тенденция за подобряване условията на труд на строителните обекти и усилия от страна на работодателите да изпълняват изискванията на законодателството.