logooprr2804131Второ културно събитие по проект “Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето”

Стотици ловчалии аплодираха иновативното културно събитие на плаващата сцена с воден екран

 Стотици ловчалии аплодираха снощи иновативното културно събитие, проведено на плаващата сцена в река Осъм. Вчера започнаха първите аудиовизуални спектакли по проекта „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето“. В 21 ч. снощи стартира второто културно събитие по проекта, което ще провежда в две части.

proekt2804131На брега на р. Осъм е изградена уникална за България инфраструктура от плаваща сцена, електрозахранване и разположен на брега амфитеатър за зрителите. Монтирана е специална техника, включваща прожекционна, осветителна и звукова апаратура и воден екран.

Първата част на второто културно събитие протича в три поредни вечери – от вчера до 24 април. Снощи под името “От Мелта до Ловеч” видяхме първия спектакъл – мозайка от живи изпълнения на плаващата сцена и прожекция върху водния екран на документални кадри и игрални възстановки, проследяващи историята на нашия град. На брега и сцената излязоха Смесеният църковен хор „Евстати Павлов“ при Катедрален храм „Света Троица“, Смесеният хор „Панайот Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука – 1876 г.“, Общинският духов оркестър, деца от ЦДГ „Радост“, доброволци от Клуб „Традиция“.

inovativnosabitie23051313Всички те пресъздадоха историята на Ловеч от времето на траките и Мелта до Освобождението на града. Водещ бе авторът на проекта Николай Йотов, партнираше му малкият Кико. Двамата поведоха зрителите през вековете от възникването на селището, показаха богатото културно-историческо наследство на Ловеч, с участието на „актьорите“ от ЦДГ „Радост“ проследиха победата на цар Иван Асен над византийския император Исак II Ангел и подписването на мирния договор, с който е създадена Втората българска държава, представиха момент от изграждането на тайни революционни комитети от Левски, избрал Ловеч за столица на Привременното правителство в поробената страна, припомниха първите театрални представления. Емоционалният завършек на вечерта бе появата на един от освободителите на Ловеч, автор на плана на атаката на града по време на Руско-турската освободителна война, ген. Михаил Скобелев (в ролята – Сергей Широков, председател на Комитета по култура и младежка политика на администрацията на Лотошинския муниципален район, Московска област). Белият генерал прочете прокламацията на император Александър II Освободител за обявяване на войната.

И всичко това се случи на плаващата сцена в реката и се излъчваше на водния екран зад нея наживо.

inovativnosabitie2305134„Точно в това е иновативността на проекта – обяви в приветственото си слово кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев – не да привличаме в Ловеч туристи, които да гледат наши спектакли по предварително определен ред, а нашите даровити деца, творческите гилдии, професионалисти и любители да направят културното събитие както на тях им се иска, така както го чувстват и разбират, при това по не особено стандартен начин, и то да провокира интереса точно на местните хора.“  Той изрази надежда тази идея на иновативните културни събития, различна от проектите за туристически атракции, да се хареса на повече хора и във всичките вечери „да гледаме не просто едно изпълнение, а да се включим в една абсолютно нестандартна и необичайна провокация на усещанията и възприятията“. Кметът изрази увереност, че културата в Ловеч „е била, е и ще бъде фактор в процесите на развитие и обновление в общината“. „Защото имаме големи таланти, а и прекрасна публика“ – подчерта той.

Успех на проекта и поздравления отправи и Ловчанският митрополит Гавриил. Той произнесе и многолетствие за здраве и спасение на всички. Сред гостите бяха още първият заместник на главата на администрацията на Лотошинския муниципален район Вера Вдовина и председателят на организационно-информационния комитет в Лотошино Лариса Шупорина.

inovativnosabitie2305135Тази вечер първата част на второто културно събитие продължава със спектакъла “Делниците… Празниците”. Той е посветен на фолклора, създаван от любителските творчески колективи от 11 села в община Ловеч: Хлевене, Радювене, Лисец, Скобелево, Брестово, Баховица, Българене, Горно Павликени, Лешница, Пресяка и Брестово.

В този ден се демонстрира най-съществената част на Проекта – съхраняването на нематериално културно наследство в националната система “Живи човешки съкровища”. Водещи ще са Елена Георгиева от Етнографския музей в Ловеч и музикалният педагог Юлияна Близнакова.

На 24 май ще се постави спектакълът със заглавие “… Отворете сърцето ми и там ще намерите написано Ловеч”. Той е посветен на духовното богатство и на най-изявените представители на науката, културата и изкуствата, родени в Ловеч. В него ще участват Общинският духов оркестър, Общинският фолклорен ансамбъл, вокална група “Пееща дъга” към Ловчанското читалище, Смесеният църковен хор „Евстати Павлов“, Смесеният хор „Панайот Пипков“, примата на старата градска песен Мария Петрова, акордеонистът Нааби Исмаил Али.

Водещ ще е актьорът Стоян Георгиев, когото ще видим и в ролята на маестро Панайот Пипков.

Спектаклите са създадени в процеса на подготовка и реализация на Първото иновативно културно събитие, което се проведе през декември миналата година.

Втората част на второто културно събитие ще се проведе през юни.

По проекта е създаден и сайт с адрес www.ontheriver.eu, в който са включени всички участници на проекта.

Проектът ”Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” е спечелен от община Ловеч по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., схема BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 491 433,60 лв. По него е предвидено  провеждането на две културни събития в рамките на две години чрез пресъздаване по нов и модерен начин на традиционни за региона обичаи и ритуали.

Организирането и промотирането на иновативното културно събитие се изпълнява от ДЗЗД „Обединение Ловеч – 2012-2013”.

 

Този документ е създаден в рамките на проект”Ловеч-корени от миналото-мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма”Регионално развитие” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG161PO001/1.1-10/2010 „ Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Ловеч и при никакви обстоятелства не може да се счита , че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган. BG161PO001/1.1-10/2010/014

1 коментар

  1. Поредното зле организирано и пълно с гафове мероприятие от Община Ловеч. Нито една от предварително гръмко обявените атракции не заработи на време и както трябва. Като започнеш от прекъсванията на звука и микрофона та стигнеш до рехавото не заработило сценично осветление и бучащата помпа на прехваления воден екран, който по-скоро приличаше на градинска поливалка от колкото на екзотична балканска атракция. Ловеч и ние питаме къде бяха вложени около 500,000 лева безвъзмездно финансиране и още около 150,000 лева собствени средства? Тоест наши пари. Дали предстоящия одит по този проект няма да установи поредните нарушения на процедури, правила и злоупотреба със средства. Според мен ни очаква именно и точно това а ръководителя на проекта в лицето на Р. А от Община Ловеч е за следствието. Което трябва да установи как и защо са допуснати такива фрапантни надувания на цени по доставката на техника и оборудване и с какъв технически и административен капацитет а и консултанти е разполагала по време на реализацията.

Comments are closed.