„Трябва да сме благодарни, че в нашето минало светят толкова ярки следи. След тях е нашето Къкринско ханче – първият музей на Левски в страната. Тези следи ни помагат да следваме нишката на българското в световната история. Самият Васил Левски принадлежи към най-ярките страници на нашата история. Защото той, както и другите славни фигури от историята – те са нашето знаме на свободата. Това е нашата обща история. Това, което ни задържа да сме заедно.“

Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на гражданското поклонение пред паметника на Левски в Къкринското ханче на 19 февруари 2019 г. Поклонението в село Къкрина, община Ловеч, бе посветено на 146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

С кратка художествена програма и поднасяне на венци и цветя на признателност премина събитието. В поклонението се включиха народните представители Калин Василев и Милко Недялков, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-областният управител Илиян Тодоров, кметът на Къкрина Иваничка Станчева, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, общински съветници, представители на партии и граждански организации.

Стотици граждани, ученици и екскурзианти се събраха в двора на музея. Имаше много деца от Ловеч и Троян. Духовият оркестър към Община Ловеч с диригент Тотко Рогашки, без да са предвидени в програма, сами се организираха и се включиха в паметното събитие.

Преди това близо 60 ветерани-туристи се включиха в традиционния поход “По стъпките на Апостола” от Ловеч през Пази мост до Къкринското ханче.

На 19 февруари от 18.00 часа е предвиден документалният спектакъл на Драматичен театър Ловеч „Той! Левски“, входът е свободен.