vencilevski1807131Павлин Иванов

Уважаеми читатели, вчера публикувах декларацията на Общински съвет Карлово, с която съгражданите на Апостола на свободата Васил Левски поискаха Турция да се извини за Тракия, за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание и кланетата през 1913 година в Одринска и Беломорска Тракия.

Вчера използвах малко циничният израз „Ще се намери ли съветник с топки в ловешкият парламент, който да прочете този документ?“. Направих го, защото не се сещам за по-ясно определение на това, което трябва да притежава един съветник, избран от народа си да защитава обществените интереси.

За съжаление, днес, на заседанието на Общински съвет, което се провежда в Революционната столица на Апостола на свободата Васил Левски, никой дори не дори не отрони думичка. Все едно нищо не се е случило в България, все едно Левски никога не стъпвал по калдъръмените улички на Вароша, все едно никога този велик българин не се е борил за нашата свобода!

Само след няколко дни площадката около паметника на Васил Левски на хълма Хисаря ще се изпълни с дежурните лицемери, които ще изговорят красиви, но празни като съдържание думи. Официалните лица ще разкажат на неофициалните лица, колко велико е делото на Левски, как ние съвременните българи носим неговият дух, ще паднат на колене за да почетат лицемерно паметта му и за да влязат със снимки в новините на местните медии.

А всъщност, ние, хората живеещи на територията на бившата революционна столица, разпродадохме буквално идеалите му за едно зам. кметско място, за няколко места в Областна администрация, за някаква си лафка и плюем всеки ден с бездействието и незаинтересоваността си върху лицето на най-святата фигура, на националната си икона.

Знам, че на никого не му пука и много хора дори няма да обърнат внимание на написаното. Но пиша това, което чувствам и усещам. Усещам срам, че аз не правя достатъчно. Усещам, срам от поведението на хората, които трябва да уважавам. И всичко това в градът на Левски!

Не случайно българите казваме, че „камъкът си тежи на мястото“. Днес родното място на Левски Карлово не беше разбрано и подкрепено от мястото, избрано за революционна столица от самия Левски!

Всичко в Ловеч е един официален фалш, резултатът се вижда всеки ден.

Жалко!

Столицата на Апостола отново предаде родното място на Васил Левски!

3 коментара

  1. За какви коментарии и мнения да се говори и пише, докато съществува това продажно правителство на БСП контролирано на 100 процента от ДПС? За да се излекуваме първо трябва да изрежем и почистим държавата от заразата наречена БСП, а ДПС да си остане една малцинствена, а не водеща партия! Това е изхода! Иначе народа ще крещи по улиците, ще си недоволства, а младите и кадърните ще продължават да бягат в други държави, докато цигани и турци наистина станат болшинство, а българите някъде в историята, че е имало такова племе! Вие избирате! Вие избрахте, а дали ще повторите тоя си избор??? Всеки народ си заслужава съдбата!

  2. Общинският съвет в Карлово няма да оттегли декларацията в памет на жертвите на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни
    13 Февруари 2014
    Искането на генералния консул на Република Турция в Пловдив, Шенер Джебеджи, за оттеглянето на декларацията приета от Общинския съвет в Карлово в памет на жертвите на турския геноцид по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни е груба намеса във вътрешните работи на страната. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски. Декларацията бе приета на 31 януари 2014 година от Общински съвет в Карлово и предизвика реакцията на консула на Турция в Пловдив. Никъде в българските закони не е записано, че генералния консул на Турция в Пловдив има право да осъществява контрол по законосъобразност върху решението на един местен парламент, каза още Карагенски. По думите му, има документи, които изрично определят правата и задълженията на консулите, като в тях е записано, че те трябва да спазват законите и правилниците на държавата в, която работят и да не се намесват във вътрешните работи на страната. „Колкото и да е силно желанието на турския консул декларацията да бъде прегласувана и евентуално оттеглена, Общинския съвет и администрацията на Община Карлово, твърдо стоят зад нея”, каза Стойо Карагенски. По думите му, чрез Националното сдружение на общините декларацията, ще се тигне до всички тях. „След Карлово, тя бе приета и в Стрелча, предстои тя да бъде представена и от общинските съвети в Сопот, Смолян, Враца и Стара Загора”, каза още Карагенски. По думите му, поводът декларацията да бъде приета именно от местния парламент в Карлово е нежеланието на Народното събрание да обърне внимание на подписката на елита на българската интелигенция по този въпрос. „След като повече от година, тя събираше прах в Народното събрание, след разговори с академиците Георги Марков и Кирил Косев, решихме тя да тръгне от от града на Апостола”, каза Карагенски. По думите му, карловци са възпитани да пазят духа на българското и българщината и да почитат загиналите, дали живота си за България. И, ако турският консул ни забранява да почетем паметта на десетките хиляди изнасилени, убити и опожарени, те утре могат да решат да ни забранят да честваме Левски, Ботев, героична Клисура, денят на Страшното, така, че ние смятаме, че сме изпълнили своя дълг, каза още Стойо Карагенски. Той призова, чрез приемането на декларацията от десетките общински съвети в страната, тя да влезе и в Народното събрание. „Така, както на 10 ноември 2012 година беше приета декларация в памет на жертвите от Възродителния процес, така и настояваме Народното събрание да приеме декларация в памет на десетките хиляди българи избити преди 100 години”, каза Стойо Карагенски.

    http://www.focus-news.net/news/2014/02/13/1883768/obshtinskiyat-savet-v-karlovo-nyama-da-ottegli-deklaratsiyata-v-pamet-na-zhertvite-na-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie-i-balkanskite-voyni.html

  3. нали комунетата са се огъзили на ДПС.и ни шибат еничарите от бсп

Comments are closed.