stefantihov1205142Жанина Илиева

Стефан Тихов е свързан с музикалния живот на Ловеч вече близо 50 години. 30 години е художествен ръководител и диригент на Китарния оркестър в града, който постига най-голямата си слава през 90-те години на миналото столетие. Днес негов наследник е китарната формация. Дългогодишен преподавател е по китара в Музикалната школа към читалище „Наука“. Музикантът и педагогът ще отбележи своя 70-годишен юбилей с концерт на 13 май, вторник, от 18 часа в залата на Ловчанското читалище.

Стефан е от музикален род, дядото, Стефан Топов, е бил учител, преподавател по цигулка, китара и мандолина, композитор и писател. Отрано свири на цигулка в Музикалната школа при Ловчанското читалище, после в струнния оркестър при Пионерския дом и в мандолинния оркестър, чиито създател, художествен ръководител и диригент е неговият дядо.

Стефан Тихов е и в основата за създаването на естрадния оркестър при Ловчанското читалище. Дълги години (още от ученическа възраст) свири на цигулка и китара в оркестъра на Музикалния театър. Свири към бюро „Естрада“. Един от създателите е на сегашния Градски духов оркестър, където 18 години е свирил на кларинет. Бил е и в Ансамбъла на запасните офицери. Преподавал е китара като лектор в музикалната школа на завод „Балкан“ и Дома на народната армия /ДНА/. Над 30 години е щатен преподавател по китара към Ловчанското читалище.

stefantihov1205143Името на Стефан Тихов е свързано с една китарна формация, създадена през учебната 1984/85 година, която по-късно прераства в уникален оркестър, който е единственият в страната от акустични китари, включващ и други инструменти в зависимост от аранжимента на пиесите. През изминалите години броят на оркестрантите е достигал 47 изпълнители, от които 40-41 китари, всички преминали през класа на Стефан Тихов, а другите инструменти са от класовете по акордеон, ударни и флейта.

Репертоарът на оркестъра надвишава 95 пиеси. Броят на концертите – смесени и самостоятелни, са над 180. Оркестрантите и солистите в състава през годините са над 240.

Класическата китара е основата за изграждането на инструменталиста и развитието му в различните жанрове, казва Стефан Тихов. Сред всички отличия, които има, най-скъпа му е дипломата за принос в развитието на класическата китара в България, която получава през май 1993 г. при участие в международен фестивал на класическата китара в Гоце Делчев.