stafilokoki612141В храната, която са консумирали децата в стола на училище „Васил Левски“ няма наличие на салмонела, но са изолирани стафилококи и това е причината за заболяването на петимата ученика. Това е съобщила за БНР д-р Цветолюба Генкова, Директор на Регионалната здравна инспекция Ловеч.

Тя е допълнила, че в понеделник ще станат готови и изследванията направени на персонала, приготвил храната, и едва тогава ще може да се каже категорично има ли носител на стафилокока. 

От Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч ще уточнят и как стафилококите са попаднали в храната, която са консумирали децата в стола на училището, който беше затворен след случая.

Районната прокуратура в Ловеч се самосезирала вчера, образувала е преписка и е започнала проверка. Петте деца вече са изписани от болницата в Ловеч.

 

 

тафилококовите инфекции са широко разпространени. Над 25% от хората са носители на стафилококови бактерии, които се намират в носната им лигавица, устната кухина, кожата или половите органи. Този вид бактерии могат да причинят заболявания при хора от всички възрасти и затова е важно тяхното ранно разпознаване, за да може да бъде започнато адекватно лечение.

Стафилококовите бактерии причиняват най-различни заболявания – от най-обикновени кожни заболявания до животозастрашаващи състояния като инфекциозен ендокардит. Затова и симптомите на стафилококова инфекция може да варират значително и понякога да бъдат трудно разпознаваеми.

В областта на кожата стафилококовата инфекция може да се прояви под няколко форми:

Гноен цирей. Представлява колекция на гной в космен фоликул или повърхностна жлеза. Кожата в областта около цирея е зачервена, подута. При пукане на цирея от него изтича гной. Този вид стафилококова инфекция е най-често срещана в областта на подмишниците и слабините.

Импетиго. Това е силно заразен и болезнен стафилококов обрив. Особено чест е при децата и подрастващите и най-често се появява около носа и устата.

Целулит. Целулитът представлява инфекция на по-дълбоките кожни слоеве, която причинява зачервяване и подуване на кожата в засегнатата област. Могат да се появят кожни язви. Най-често целулитът се среща при възрастни хора в областта на подбедриците и краката.

Друга много често срещана стафилококова инфекция е Синдромът на попарената кожа. Тя се получава в резултат на въздействието на токсини, които се произвеждат от стафилококовите бактерии. Този синдром се среща основно при кърмачета. Характеризира се с обрив, зачервяване на кожата и появата на мехури в различни области на кожата. Когато мехурите се спукат, част от кожата около мехура отпада и в тази област остава зачервена основа, която изглежда като попарена.

Когато стафилококовите бактерии попаднат в кръвообращението на човек те предизвикват Бактериемия – отравяне на кръвта. Един от характерните признаци на бактериемията е персистиращата висока температура. Бактериите могат да атакуват най-различни органи в човешкото тяло и това да доведе до сериозни животозастрашаващи усложнения.

Някои щамове стафилококови бактерии произвеждат токсини, които могат да доведат до животозастрашаващото състояние Токсичен шоков синдром. Този синдром често се свързва с жени, които използват тампони, които са били замърсени със стафилококови бактерии. Токсичния шоков синдром най-често се развива внезапно и се характеризира със следните оплаквания:

  • висока температура;
  • гадене и повръщане;
  • обрив в областта на дланите;
  • мускулни болки;
  • гърчове;
  • главоболие.

6 коментара

  1. Да, наистина, защо в Плевен не са ги изпратили за изследване, а чак в Габрово?

  2. а на мене, Никола, ми е интересно как в ловешката лаборатория не откриха една елементарна стрептококова инфекция, не изпратиха съмнителните за салмонела проби в съседния Плевен, където има референтна лаборатория с добри професионалисти, а ги разходиха на 60 км в Габрово за по сигурно и за сметка на данъкоплатеца. Дали има лоби в Габрово или там са по добри микробиолозите. Нека проверят от Прокуратурата, а вие за ваше успокоение си изследвайте децата в Референтната лаборатория по Стафилококи и Найсерии в Националния център по заразни и паразитни болести в София при проф Кантарджиев.

    1. редакция – стафилококова инфекция

  3. Според тебе кой трябва да я понесе?

    1. Този, който си е бъркал някъде, преди да пипа храната, Анонимен.

  4. Сега ми е много интересно кой ще понесе отговорност за това.

Comments are closed.