По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на декември 2016 г. намаляват с 501 спрямо края на септември 2016 г.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение(без лицата в отпуск по майчинство) в дейностите „Преработваща промишленост“ – 42.0% и „Търговия, ремонт на автомобили мотоциклети – 13.7%, със средна брутна месечна работна заплата съответно 823 и 664 лева.

В края на декември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч са с 940 или с 2.7% по-малко в сравнение с края на декември 2015 година.

В област Ловеч средната брутна месечна работна заплата за октомври 2016 г. е 765 лв., за ноември – 759 лв., а за декември – 798 лева (фиг.1)

Фиг. 1 Средна брутна работна заплата в област Ловеч по месеци

През четвъртото тримесечие на 2016 г. средната брутна месечна работна заплата за областта се увеличава спрямо третото тримесечие на 2016 г. с 1.7% като достига 774 лева.

Месечното възнаграждение на наетите жени, които са 52.0% от всички наети през тримесечието, е с 7.8% по-ниско от средната за областта и с 14.9% по-ниска от средната месечна заплата на мъжете.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. средната брутна месечна работна заплата за Ловешка област нараства с 10.1%.

В област Ловеч през четвъртото тримесечие на 2016 г. с най-високо средно месечно трудово възнаграждение са наетите лица в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 1 325 лева, а най-ниско платени – в „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 507 лева.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.

Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа област по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на заетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни могат да бъдат намерени на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/bg .

10 коментара

  1. Изследването е направено в Севлиево и Летница,но не и в Ловеч. Пък и като знам как се дават цифри по телефона от въздуха , грам доверие нямам на тази институция

  2. Току виж хората повярвали и се юрнат към града да го напълнят…болни мозъци сте…

  3. stiga ste ka4vali gloposti 4e si4ki xora izbqgaxa ot 6ibaniq grad za6toto edno 4e nqma rabota a drygoto e 4e pove4eto rabotqt za minimalna zaplata i mladi xora na ostanaxa

  4. Ми някъде взимат над хилядарка а другите са на минимална …
    После се усреднява …!

    1. Мхм,100-ина човека(приближени) са с космически заплати и като уравниш на хилядите бедни…ето ти средната заплата…

  5. Тия прости ли са или просто си изълняват евроПейското комуНистическо поръчение???

Comments are closed.