snqg2510146Стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА”

Периодът на провеждането й е от 1 до 30 ноември

С цел ограничаване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през есенно- зимния период с рисковите групи участници в движението (пешеходците, водачите с лисващ или малък практически опит за движение при есенно-зимни условия, шофиращите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили), и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 1 до 30 ноември ще се проведе традиционната акция “ЗИМА”, включваща три основни етапа:

От 01 до 10 ноември –кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и т.н.

От 11 до 20 ноември – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

От 21 до 30 ноември –кампания „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

В рамките на всяка от трите кампании ще бъде обявен по един ден без жертви на пътя, както следва:

02 ноември – Ден без велосипедисти – жертви на пътя;

16 ноември – Ден без пешеходци –жертви на пътя;

30 ноември – Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.
В хода на контролната си дейност по време на акция „Зима”, както и през целия есенно-зимен период, пътните полицаи ще контролират изправността на всички светлинни източници и светлоотразителна сигнализация на пътните превозни средства. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата от страна на велосипедистите – да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост. Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

От началото на 2016 г. до 30.10.2016 г. в Ловешка област са регистрирани 933 пътнотранспортни произшествия, 237 от които тежки. Загинали са 27 човека и са  ранените 340.
За същия период на миналата година автопроизшествията са били 751, 154 от които тежки. Загинали са 22 и са ранени 207 човека.