proektbibl1712151Започва изпълнението на проект „Семейна занималня“, който се състои в провеждането на неформални занимания за деца в село Чавдарци, с идеята децата да се чувстват по-подготвени и можещи за предизвикателства, пред които са изправени. Проектът е възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“.

Проектът се изпълнява от сдружение „Мисия – иновации – гражданство“ Ловеч в партньорство с Читалище „Просвета 1927 год. село Чавдарци. Продължителността му е 25 месеца – начало ноември 2015, край ноември 2017 година. Общата стойност на е 20 153, от тях 14 100 лева са финансиране по програмата, а 6053 лева са собствен финансов и нефинансов принос.

В рамките на инициативата са предвидени дейности за децата в село Чавдарци – работилници за изработване на кукли и занимания по куклен театър, дейности за родители – консултации по теми, свързани с образованието на децата и дейности за учители – работни срещи между учители в община Ловеч, с идеята да обменят опит по отношение на подходите при работа с деца в риск.

Основният очакван резултат от проекта е целевата група – 20 деца от Чавдарци, да бъдат подкрепени чрез предоставянето на възможност за развитие на умения и изява, като същевременно за постигането му се работи с родители и учители. Дейностите за деца – работилници за кукли и занимания по куклен театър ще се провеждат в продължителност на целия проект, с почивки през ваканциите и резултатите от работата и напредъка на децата ще бъдат представени в изложба от работилниците за кукли в читалището и поставяне на пиеса пред местната общност. По този начин с тях ще се работи както за подобряване на умения – работа в екип, фина моторика, изразително четене/говорене, артистичност, така и за развитие на самочувствие и самоувереност.

В изпълнението на инициативата ще бъдат включени 8 души експертен персонал на проекта – ръководители и консултанти по различните дейности. В момента се провежда подбор на екип и очаквано най-голям е интересът към позиците в „Работилници за учители“, тъй като това е единствената дейност, която ще се провежда в Ловеч.

„Семейна занималня“ се случва благодарение на желанието и мотивация на екипа от страна на партньора – Читалище „Просвета“ село Чавдарци да предостави необходимите условия за изпълнението му – доброволен труд, опит и база.