Общински съвет по наркотичните вещества /ОСНВ/, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/, ОКБППМН, БЧК, Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев“ стартираха  за четвърта поредна година Програма „Ваканция без риск“. Мероприятието се проведе на 22 юни в кв. „Червен бряг“. В инициативата участваха деца, младежи и техните родители, които се включиха в поредица от спортни и занимателни игри с много усмивки и веселие. Екип от ПИЦ предоставиха превантивно-информационни материали  за различни психоактивни вещества, с цел по-голяма информираност и придобиване на знания за различните видове наркотици.

Дейности по програмата се организират всяко лято и са насочени към ученици и млади хора, които са в лятна ваканция. Липсата на организирано и структурирано свободно време на децата и младежите през лятото поражда опасност от прояви на рисково поведение от страна на младите хора.

Предпазването, ангажирането с дейности и информирането на децата и младежите за възможни рискове, свързани с поведението им през лятната ваканция, са в основата на дейностите на програма „Ваканция без риск”. Програмата е многокомпонентна, с основни превантивни мерки, а именно превенция на наркомании, превенция на ХИВ/СПИН, превенция на безопасен интернет, превенция на агресия, вниманието е насочено и към рисковото поведение при злоупотреба с алкохол или наркотици, вреди от тютюнопушене, последици от необезопасен секс – сексуално предавани инфекции, СПИН и нежеланата бременност. За целта  е изготвен план- график, по дни  и часове за улеснение на деца, младежи и родители, която може да се види в сайта на Община Ловеч.