oic_lovechСТАРТИРА НАБИРАНЕТО НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОГРАМА БГ08 „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА“, СЪФИНАНСИРАНА ОТ ФИНАНСОВИЯ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО (2009-2014)

 Министерството на културата обявява покани за подаване на проектни предложения по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014). Страните донори по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

 Мярка 1 “Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”

Мярката е насочена към реновиране, рехабилитиране и възстановяване на сгради от културното наследство, обновяване чрез интерактивни технологии на изложбени пространства и платформи, дейности за предпазване на пространства от културното наследство и превръщането им в музеи на открито. Общият бюджет по мярката е в размер на 7 106 470 евро.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19 май 2014 г.

 

Мярка 2 “Документиране на културната история”

Мярката е насочена към проектни идеи за конвертиране на обекти с културна стойност в дигитален формат за първи път, създаване на дигитални центрове за културното наследство в институти в областта на културата или университети. Общият бюджет по мярката е в размер на 2 935 000 евро.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19 май 2014 г.

 

Мярка 3 “Достъпност на културното наследство за обществеността”

Мярката е насочена към улесняване на достъпността до музеи и културни центрове, отваряне за посетители на сгради с културна стойност, създаване на нови дигитални съдържания в Интернет в областта на културното наследство. Общият бюджет по мярката е в размер на 1 594 412 евро.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19 май 2014 г.

 

Малка грантова схема: “Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура”

Малката грантова схема е насочена към реализиране на нови изложби и събития, свързани със съвременното изкуство. Общият бюджет е в размер на 788 235 евро.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17 април 2014 г.

 

„Фонд за двустранни взаимоотношения по програма БГ08”

По поканата ще бъдат финансирани участия в работни срещи, конференции, закупуване на данни и т.н. на потенциални бенефициенти с оглед подпомагане процеса на изготвяне на проектни предложения по мярка 1, мярка 2, мярка 3 и по Малката грантова схема по програма БГ08.

Kандидатите трябва да отговарят на следните условия:

Да са учредени и регистрирани като:

– публична институция (държавна, регионална и местна), регистрирана в България, или

– културен институт, финансиран от държавна, регионална или местна власт, или

– държавен университет, регистриран в България, или

– друг публичноправен орган, създаден със специфичната цел а) да задоволява нужди от обществен интерес, без да има промишлен или търговски характер; б) който има юридическа правосубектност и е в) финансиран в по-голямата част от държавата, регионалните или местни

обществен интерес без да има промишлен или търговски характер; б) който има юридическа правосубектност и е в) финансиран в по-голямата част от държавата, регионалните или местни органи или други публичноправни органи; или е под управителния надзор на тези органи; или има административен, управителен или надзорен съвет, повече от половината членове на който са назначени от държавата, регионалните или местни органи или от други публичноправни органи.

 

Максималният размер на безвъзмездната помощ за проектите е 100% с изключение за кандидати НПО по Малка грантова схема, където се изисква 10% съфинансиране от страна на кандидата.

 

Безвъзмездната помощ ще бъде предоставена в съответствие с правилата за режим de minimis.

 

През март 2014 г. ще бъдат проведени информационни дни.

 

Подробна информация и комплект документи за кандидатстване ще намерите на адрес: www.culture-eea-bg.org