Писателят Банко П. Банков ще представи избраните си творби в два тома в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 14 юни, сряда, от 17,30 часа. Първият том от избраните съчинения е със заглавие „Поданици на отписано време“, а вторият том – „Нагоре по надолнището“. Книгите са издадени по повод 80-годишнината на писателя.  Откъси от книгите ще прочете актьорът Стоян Георгиев. В литературната вечер ще участва цигуларят Константин Стойков  – ловчалия, завършил Българската държавна консерватория, свирил  в Плевенския симфоничен оркестър и в Съединените щати,   дълги години е работил в музикалния отдел в радио „София“.

Писателят Банко П. Банков е познато име на ловешката културна общественост. Той стана и първият носител на националната награда за литература на името на Димитър Димов, учредена от Община Ловеч. Носител е и на много други национални отличия.

Автор е на  26 литературни творби от различни жанрове. „До каквото и да се докосне, оставя своята неповторима следа – разкази, новели, повести, фантастика и приказки за деца, драми и комедии, романи“, пише в критична статия Георги Цанов.

Самият Банко П. Банков признава, че обича да се връща към старите си творби:„Старите ръкописи са деца, които сме обичали ревниво, надявали сме се да литнат до най-далечно кътче на България и, защо не – да обиколят света. Да засмеят горчиво стиснати устни, да попият детска сълза, да се чуе смях от сърце.“

Последните му две книги са не само завръщане към стари текстове, но и опит да се погледне по нов начин към тях.