sreshtabibl60220151В детския отдел на РБ „Проф. „Беню Цонев” поетесата Екатерина Пенчева имаше среща – разговор с учениците от клуб „Твори и мечтай” от ОУ „Васил Левски” – Ловеч, с ръководител  Димитрина Братоева. Малките пишещи приятели на словото проявиха интерес към детското творчество на поетесата. С голямо удоволствие те разгадаваха веселите гатанки, събрани в ръкописа „Гатанки бъбриви за мигове игриви”, чуха размислите на авторката за гатанките, които започнала на съчинява на игра и се забавляваха със стихчетата от ръкописите „Весела книжка” и „Малка книжка за животните”. Екатерина Пенчева сподели, че тази среща с възпитаниците на Братоева е поредна и те работят съвместно с пишещи деца от няколко години.
Децата трогнаха поетесата със специално изработен от тях букет по приказката на Андерсен „Цветята на малката Ида” и за голяма изненада на Екатерина Пенчева от цветята бяха узрели шоколадови бонбони.
Поетесата разказа на децата, че днес е трудно да си издаде детското творчество, но вярва, че един ден то ще види бял свят и попита малките си приятели, дали и какъв псевдоним да си избере. Едно момиченце предложи Катето, а г-жа Братоева – Катето Патето.
Получи се непринуден диалог с учениците за писането, образността, изразните средства, сбъдването на мечтите, приказките и други теми, характерни за изкуството и живота.
На срещата бяха дошли майки и баби на децата, които също проявиха интерес към творчеството на поетесата за деца и възрастни. „За мен беше чест, че присъства и съпругата на известния поет Васил Драганов, както и неговата внучка! Сърдечно благодаря на г-жа Братоева, с която доста време работим с нейните забележителни ученици, които са ми посвещавали стихове и есета! Специална благодарност и на РБ “Проф. Беню Цонев” за гостоприемството! За мен беше сбъдната мечта да чета стихове сред толкова много книжки в детския отдел.” – каза Екатерина Пенчева и обеща да продължава да си сътрудничи с децата от клуб „Твори и мечтай”, които поискаха да споделят свои творби с поетесата. Тя е имала и други подобни рецитали с малки и големи ученици – приятели на словото и творящи деца в ловешки училища.

 

Весела книжка

Книжка със картинки,
весела и шарена –
най-добър подарък,
мама ми направи.

Гледам и разлиствам
новичката книжка.
Тя ще ми разказва
приказки тъй славни.

Много интересна,
много ми хареса –
чудна и забавна,
книжка весела.

Кучето обаче –
ех, че лош си, Шаро! –
ръфна я веднага
и беля направи.

Как да я оправя?
Мама ме научи
с тиксо да залепя
страничките здраво.

Веселата книжка
стана мой приятел.
А пък аз ѝ станах
верният читател.

Екатерина Пенчева – из ръкописа
„Весела книжка” – стихорани смехорани
за послушковци и непослушковци