Най-великата дрога е самият живот, да го живееш истински и да му се наслаждаваш! Това сподели пред учениците Светла Иванова, бивша наркозависима, която е била под влияние на различни вещества в продължени на 30 години. Тя участва в среща-дискусия на тема „Разговор от първо лице. Истината за наркотиците“  се проведе на 16 и 17 април в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч с участие на ученици, учители и родители. Общински съвет по наркотични вещества към Община Ловеч, съвместно с Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни,  поканиха Светла Иванова, която може да сподели преживяното от първо лице. Сега тя се е посветила на каузата да предаде опита и знанията си и да се бори по-малко деца да попадат в плен на дрогата.

Срещите със Светла Иванова преминаха изключително емоционално и оживено,  тя иска да продължава да разказва през какво е минала, за да бъде едно “ужасно предупреждение”. Защото вярва, че има нужда и полза от това. Откакто не е в “мъглата”, тя постоянно говори с млади хора и знае, че те се страхуват да се доверят на някой, защото няма да бъдат разбрани, от срам, за да не наранят близките си.

Идеята е чрез директни срещи с ученици, родители и учители да се промени отношението към употребата на психоактивни вещества и да се стимулира правилния избор в търсенето на начин да си харесван. Целта на мероприятието е чрез живия контакт, който носи силен емоционален заряд, историята на Светла Иванова да стигне до сърцата. Тя е преминала през ада на наркотиците и е успяла да се измъкне жива от капана на зависимостта. Родителите пък получат насоки – как и кога да започнат да разговарят с децата си за наркотиците, как да идентифицират употребата и как да реагират при установена такава.

Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Гарантирана анонимност. Сградата на Стоматологията, 3 етаж, тел. 068/601 367. Обърни се към ПИЦ  за компетентна помощ.