При голям интерес започнаха демонстрациите в средновековния лагер, който е изграден от днес в Ловешката крепост. Въпреки горещината, стотици граждани с децата си се изкачиха предиобед на хълма над Ловеч, за да се потопят в атмосферата на миналото.

Кулминацията е битката между българи и византийци, като преди това има въвеждаща беседа. От нея се разбира, че по онова време някои народи и племена често са били наемни войски.

Посетителите могат да видят и различни битови сцени, както и ритуали от Средновековна България. Изложени са кухненски пособия и кулинария от онези времена. В музея под открито небе може да се пипне бойната екипировка, както и да се стреля с лък.

Лагерът е по повод  829 г. от сключване на примирието между България и Византия и началото на Втората българска държава.  Организатори са Община Ловеч и сдружение  “Чигот“ от Варна. Тази вечер, 18 юни, от 21 часа в крепостта има безплатна прожекция за ловешките ученици на филма „Ловешката крепост разказва…“.

Утре лагерът ще работи от 9.00 до 18.30 ч.

Както е известно от историята,  през 1187 г. след битка при ловешката крепост  византийският император е принуден да сключи мир с братята Асен и Петър. Този акт се възприема като начало за възстановяване на българската държава и начало на Второто българско царство, което е продължение на Първото българско царство.