По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на септември  2018 г. намаляват с 0.8% спрямо края на юни 2018г., като достигат 32.7 хиляди.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите  по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 42.2%, „Търговия, ремонт на автомобили мотоциклети“ – 11.9%, и „Образование“ – 8.9%.

В края на септември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч са с 0.7 хил. или с 2.2% по-малко в сравнение със съшия период на предходната година.

Средната брутна месечна работна заплата в област Ловеч за юли 2018 г. е 917 лв., за август  – 894 лв. и за септември – 908 лева.

През третото тримесечие на 2018 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч е 906 лева и нараства спрямо второто тримесечие на 2018 г. – с 0.4%. В обществения сектор средната брутна месечна работна заплата е по-висока от средната за областта с 5.8% и с 8.2% по-висока в сравнение с частния сектор.

През третото тримесечие на 2018 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч нараства с 12.3% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г.. Спрямо същият период на предходната година средната брутна месечна работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 8.0%, а в частния сектор – с 13.9%. (фиг. 1)

 

Фиг. 1   Средна брутна месечна работна заплата по сектори в област Ловеч

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие област Ловеч е на 11-то място по показател средна брутна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 504 лв., София -1 109 лв., Стара Загора – 1 096 лв. и Варна – 1 054 лева. (фиг. 2)

 

Фиг. 2  Средна брутна работна заплата по области

 

 

 Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.

Наблюдението е репрезентативно като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа област по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на заетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни могат да бъдат намерени на сайта на НСИ:  http://www.nsi.bg/bg .

 

11 коментара

  1. Средната заплата в България била 727 лева. До този извод се стига по следния начин:
    – Иван има 10 ябълки. Петър има 0 ябълки. Средно, двамата имат по 5 ябълки!
    – Директорът яде месо, работникът яде картофи – средно, двамата ядат мусака.
    – Мая, спи с целия квартал, а Корнелия само с мъжа си.
    Средно – и двете са ку*ви!

  2. Ето нагледно разликата между това, което обявява НСИ и това, което влиза в “джоба”/дебитната карта/ на хората… смятайте ги грубо с по 200лв. на долу за осигуровки и данък…

  3. Това е средна брутна заплата.Която е удобна за статистиката и далеч от масовата нетна заплата.

  4. Стига лъгахте! Като продавачка даже не мога да си намеря работа! И почти никой не взима над 600 лв!!!

  5. Стига глупости …. Даже днес бях на едно интервю за работа голяма фирма много работа нови машини и тн се хубави работи и като питах за пари 600 лв ….

    1. Наистина не разбирам, как може да не бъде прочетено дори първото изречение, а вече да сте си съставили мнение! Там пише: “По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на септември 2018 г……”

Comments are closed.