м.с. инж. Генко Петров, Председател на сдружение „Моделклуб Ловеч” – гр. Ловеч

На 28. и 29. октомври 2017 г. в гр. Ловеч се проведе Национален турнир за кордови авиомодели в клас „Тимрейсинг” /отборно преследване/, който бе последното мероприятие от спортно-състезателния календар за 2017 г. В надпреварата сдружение „Моделклуб Ловеч” взе участие с два екипажа: м.с. Генко Петров /пилот/, Марин Дочев /механик/ и Цветан Минев /пилот/, Венцислав Минев /механик/ – извоювали съответно първото място в категория „ОРЕN” и първо място в категория „Classic 70”. С това класиране в турнира за трети пореден път Преходната купа остана в „Моделклуб Ловеч”.

Седмица по-рано, на провелото се на 21. и 22. октомври, на полигон в с. Вълчи трън Държавно първенство по авиомоделизъм за деца, Виктория Пейкова от ОУ”Христо Никифоров”- състезател на „Моделклуб Ловеч” бе категорична в клас „Р-30” /свободнолетящи, гуменомоторни модели/ и за четвърта поредна година стана републикански шампион. Първото място на Мартин Малкодански в клас „Радиоуправляем акробат” и четвъртото на Божидар Дочев в клас „HLG” /планер, стартиран от ръка/, допринесоха за отборната шампионска купа за „Моделклуб Ловеч”.

Успехите на ловешките авиомоделисти са значими и в международни участия. Ванеса Вескова, възпитаник на ПЕГ”Екзарх Йосиф-I” и Виктория Пейкова бяха привлечени в националния отбор на Р. България, за участие на Европейско първенство за свободнолетящи авиомодели. С участието си на състезание, валидно за Световната купа в гр. Прилеп, Македония Ванеса Вескова спечели първо място в клас F1B / гуменомоторни модели/ в категория за юноши, едновременно с това – първите места за купа „Македония” и купа „Никсис”. На същото състезание Виктория Пейкова завоюва второ място в клас F1A /планери/ във възрастова група за юноши. В категорията за мъже, клас F1H /планер/ Венцислав Минев успя да спечели третите места както за купа „Македония”, така и в купа „Никсис”.

През 2017 година състезателите на „Моделклуб Ловеч” участваха в общо 21 състезания и завоюваха 61 медала и 23 купи. Принос за това, освен гореизброените състезатели имат Благовест и Ивайло Иванови, Величко Пейков, Николай Удварев, Георги Върбев, Милко Велчевски, Явор Абаджиев. Постиженията безспорно запазват дългогодишните традиции и издигат авторитета на град Ловеч като средище на авиацията и космонавтиката.