Трайна тенденция към подобряване чистотата на въздуха се наблюдава на територията на Община Ловеч, съобщи на 4 януари кметът Корнелия Маринова.

Например през 2014 година е имало пет месеца – януари, февруари, октомври, ноември и декември (общо150 дни) с надвишено стойности ниво на фини прахови частици  (ФПЧ 52.94 mg/m3). По принцип тези стойности трябва да са под 50 mg/m3.

Трябва да се знае, че ако през една година има повече от 35 дни с надвишени стойности, това означава, че градът е извън нормата.

За сравнение през 2018 година няма нито един месец с надвишено ниво на запрашеност, като концентрацията се движи с рамките средно 29.43 mg/m3.

С цел да се намали негативния ефект на ФПЧ, Община Ловеч изпълнява специална програма. С Решение №374 от 29 март 2017г. на Общински съвет Ловеч беше одобрена актуализацията на „Програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на нормите за (КАВ) по показател фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на град Ловеч, с план за действие за периода 2016 – 2020 година”. В нея за залегнали и се изпълняват следните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух:

Изпълнение на мерки за енергийната ефективност на сгради /жилищни и обществени/ – саниране, придружено с провеждане на информационни кампании за ефекта от санирането на сградите.

Съвместен контрол с РИОСВ на емисиите от неподвижни източници, при получени жалби и сигнали.

Измиване на улиците с най-високо ниво на запрашеност, след края на зимния сезон.

Метене с оросяване на всички улици от централната регулация и най-натоварените основни улици.

Реконструкция и основен ремонт на уличната мрежа, както и продължаване на пътната мрежа (своевременно извършване на ремонтни работи) и поддържане на техническа изправност на настилките на уличната мрежа.

Оптимизиране на зимното снегопочистване – замяна на пясъка със специализирани препарати за третиране на снежната покривка.

Изготвяне на графици и контрол за изпълнението им за поддържане чистотата на местата за обществено ползване, чрез миене, метене, сметосъбиране и сметоизвозване.

Дейности по поддържане на зелените площи (затревяване, поливане, засаждане па цветя), засаждане на дървесна и храстова растителност

Контрол върху използване на общински площи при строителни и ремонтни дейности и Контрол на изхвърлянето на строителни отпадъци при ремонтни дейности с оглед избягването на формиране на нерегламентирани сметища.

С изпълнение на Програмата е постигнатото намаляване на броя превишавания на среднодневните норми с над 220%. През 2016 г. и 2017 са регистрирани съответно 39 и 41 превишения на пределните стойности за среднодневни норми, докато през 2015г. те са 86.

С радост можем да отбележим, че през 2018г. гр. Ловеч покрива всички изисквания разписани в закона за чистотата на атмосферният въздух, като не са превишени пределните стойности по показател среднодневни норми. (30 дни с превишени стойности при допустими 35дни).

3 коментара

  1. Г-жо Корнелия Маринова и Obshtina Lovech, може ли да ни кажете къде са датчиците на Общината за чистота на въздуха и как да се запознаем с данните им?
    Към момента в Ловеч, няма все още публичен датчик!
    Това лесно можем да се коригира чрез https://airbg.info/faq/#toggle-id-17 при липса на желание за споделяне на информация от Ваша страна.

  2. Интересно, пясъчните бури по центъра по време на ремонта въобще не са отчетени. Къде са им датчиците на тези? Нещо не ми се връзва тази информация.

Comments are closed.