Даниела Балабанова, БТА
Според омбудсмана Мая Манолова отпадането на таксите за детски градини и ясли е реална и положителна стъпка за справяне с демографската криза. “Отпадането на таксите е най-важното средство за осигуряване на достъп на всички деца до предучилищно образование, до детска ясла и детска градина, защото 50-60 лева са непосилни за родители да пращат своите деца в детски заведения”, каза Манолова при посещението си в Ловеч.

Тя се е срещнала с родители по повод решението на общинския съвет в града от края на миналата година, според което родителите няма да плащат такси за детските градини и ясли. То обаче беше оспорено от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която поиска извънредна сесия по темата.
По думите на Манолова инвестицията, която Общината би направила, е високо възвръщаема, защото децата които са били в детски заведения, в предучилищна подготовка, много по-малко отпадат от училище.
“От друга страна, самата идея да направиш предучилищната подготовка задължителна за 5 и 6-годишните и в същото време тя да е платена е нечестна спрямо родителите в България”, каза още омбудсманът.
Тя добави, че в 25 по-малки общини тези такси вече са премахнати и Ловеч би бил първият областен център, който да даде пример и на останалите.
Омбудсманът опроверга твърдението на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, че това решение противоречи на Закона за местните данъци и такси. “Чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Там се препраща към Закона за местните данъци и такси по отношение на размера и начина на тяхното администриране. Същият този чл. 298 в ал. 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса, като това се случва с нормативен акт, какъвто е Наредбата на Общинския съвет. По силата на Наредбата и в момента определени групи деца са освободени от такси”, посочи Манолова.
Тя отправи призив към общинските съветници да препотвърдят това решение и предложи да се организира обществено обсъждане, да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на Общината и какви ще бъдат ефектите – ранното детско развитие, неотпадането на децата от училище, решаването на демографските проблеми.
Омбудсманът каза още, че има отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България, според които неплащането на такси не е противозаконно.
Мая Манолова, заедно със своя екип, се срещна с Ловчанския митрополит Гавриил и посети Центъра за настаняване от семеен тип – 5 в Ловеч, в който е настанено дете, за което има решение на съда, че то трябва да бъде изведено от там и настанено в подходяща за него среда, но вече месеци това не се случва.
По думите на Ева Жечева, директор на дирекция “Права на детето” към Омбудсмана, която бе на посещение в Центъра през октомври, детето е с поведенчески проблеми, с изключително тежка медикаментозна терапия, сред деца, с които не може да комуникира.
“Това дете е пример как държавата може да съсипе и да осакати едно дете. Очевидно неговото място не е тук и институциите си прехвърлят отговорността”, каза Манолова.
Тя добави, че има предложение до Държавната агенция за закрила на детето заедно да организират среща с всички институции, които имат отношение и да намерят решение. “Това не е честно, не е нормално, не е адекватно да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия”, коментира още омбудсмана.